Brandveilig leven

Foto:
woensdag, oktober 25, 2017
/ / Alef Starreveld / Broodje Brandweer in Alkmaar

Samen mensen bewuster maken van de risico’s op brand en ze helpen bij het brandveiliger maken van hun leefomgeving: de brandweer bestrijdt niet alleen branden, ook proberen ze brand te voorkomen. Dit doen ze onder andere door regelmatig voorlichting over brandveilig leven te geven op scholen, in verzorgingstehuizen, op open dagen en beurzen, in de stad of het dorp, of na een brand in een woonwijk.

Aandacht voor ouderen

Bij brandveiligheid denkt de brandweer goed aan de ouderen in onze regio. De kans dat ouderen slachtoffer worden door brand is namelijk drie keer zo groot als bij andere leeftijdsgroepen.

Dit jaar organiseert de brandweer vier dagen waarop 65-plussers een gratis ‘Broodje Brandweer’ kunnen eten in een van de kazernes in onze regio. Tijdens de lunch komen mensen meer te weten over de brandweer in hun woonplaats en krijgen ze tips over het voorkomen van brand. 

Vorig jaar organiseerde de brandweer vorig jaar de ‘Rookmelderdagen’ georganiseerd, samen met Woonzorg Nederland. Na een uitgebreide voorlichting werden rookmelders opgehangen in de woning van ouderen.

Brandpreventieweken in oktober

De brandweer doet ieder jaar mee aan de landelijke Brandpreventieweken in oktober, samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting. Op social media wordt het bewustzijn over brandveiligheid vergroot door allerlei tips te geven om brand te voorkomen. Dit jaar heette de campagne ‘Hé, doe de deur dicht!’ om mensen te vertellen dat het sluiten van de binnendeuren in huis voor een langere overlevingstijd zorgt bij een brand.