Nieuw initiatief tegen branden en valongelukken: De Makkelijke Home Make Over

15 februari 2018 / mdbruijn naar overzicht
Foto: 15 februari 2018 /

Een losliggend snoertje of kleedje vastzetten, een rookmelder ophangen: het zijn kleine klussen die een groot verschil kunnen maken. Daarom zijn de veiligheidsregio en partners in de gemeente Alkmaar het initiatief De Makkelijke Home Make Over gestart. Dit om het probleem van het groeiende aantal branden en valongelukken bij oudere inwoners te lijf te gaan. Burgemeester Piet Bruinooge benadrukte gisteren bij de startbijeenkomst het belang van maatregelen.

Op de website www.mijnhuisisveilig.nl kunnen inwoners zelf interieurinspiratie opdoen om hun huis gezellig en veiliger te maken. Op deze manier hopen de initiatiefnemers op een leuke manier inwoners te bewegen maatregelen te nemen. Op de website treffen inwoners ook organisaties aan die kunnen helpen. Voorbeelden zijn het Rode Kruis dat gratis woningchecks aanbiedt en het rookmelderteam van de Brandwonden Stichting dat kosteloos rookmelders ophangt.

Nieuw initiatief
Het startsein voor het initiatief werd gisteren gegeven in Het Slimste Huis in Alkmaar. Behalve burgemeester Piet Bruinooge vertelden ook andere sprekers hoe belangrijk het is om maatregelen te nemen.

Dr. Kees Jan Ponsen (traumachirurg bij Noordwest Ziekenhuisgroep en voorzitter Nederlandse vereniging voor traumachirurgie):
“Er is een stijgende lijn in het aantal heupfracturen. In Alkmaar alleen behandelen we er al twee per dag en we weten dat de samenleving steeds meer vergrijst. Het is van groot belang dat we de mensen zelf en hun omgeving bewust maken dat met preventie een hoop te halen valt.”

Petra Abma (teamcommandant brandweer regio Alkmaar):
“Bij brand heb je 3 minuten om de woning uit te komen. De brandweer is er met 8 minuten. Zelfredzaamheid is daarom belangrijk. Met kleine aanpassingen in en om huis kan veel leed en schade worden voorkomen.”

Het probleem
Jaarlijks overlijden in Nederland ruim drieduizend 65-plussers aan de gevolgen van een val. Nog een verontrustend cijfer: oudere mensen lopen een drie keer zo groot risico om slachtoffer te worden door brand, dan andere leeftijdsgroepen.

De oplossing
Met  eenvoudige maatregelen kan het risico op vallen en brand aanzienlijk worden teruggedrongen. Door deze maatregelen op een leuke manier te presenteren en te helpen bij de uitvoering, hopen de initiatiefnemers meer mensen te bereiken.

De organisaties achter dit initiatief zijn GGD Hollands Noorden, het Rode Kruis, De Nederlandse Brandwonden Stichting, Gemeente Alkmaar, ZONH en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

naar overzicht