Stop de stille sluipmoordenaar

1 februari 2017 / mdbruijn naar overzicht
Foto: 1 februari 2017 /

Ventileren, controleren en alarmeren. Dat is de oproep van de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die we vandaag samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD starten. Want dat een koolmonoxidevergiftiging iedereen kan overkomen blijkt steeds weer uit de vele meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. 

 

Ventileer, alarmeer, controleer
Hilda Raasing, portefeuillehouder Brandveilig leven: "Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Je ruikt of proeft het niet en signalen van een koolmonoxidevergiftiging zijn moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kan iedereen zelf thuis actie ondernemen: ventileer je huis continu door een raam op een kier of een rooster open te zetten. Controleer verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op."

Test jezelf
Wil je je kennis over symptomen van koolmonoxide vergroten? Doe dan de online test die speciaal voor deze campagne is ontwikkeld. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen.

Plaatsingsadvies
Sinds afgelopen najaar is er een plaatsingsadvies voor CO-melders. De conclusies van dit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen.

Deze en andere belangrijke informatie over koolmonoxide brengt Brandweer Nederland de komende twee weken via allerlei kanalen onder de aandacht. Neem vooral ook een kijkje op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

naar overzicht