Waarom ontvang ik midden in de nacht een NL-Alert met de boodschap om ramen en deuren te sluiten?

Rook is altijd schadelijk. Veel mensen slapen met een raam of rooster open, of staan vroeg op. Daarom waarschuwen we inwoners bij branden waarbij een grote hoeveelheid rook vrijkomt ook op nachtelijke tijdstippen om hun ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

 
Ik heb een NL-Alert ontvangen maar ik was buiten het gebied van de noodsituatie. Hoe kan dat?

Onderstaande infographic legt uit hoe NL-Alert werkt. Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele providers. Deze zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Kijk daarom als je een NL-Alert ontvangt altijd naar de informatiebron waar het bericht naar verwijst.

Ik was in het gebied waar een NL-Alert is uitgezonden, maar heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had, omdat je in gesprek was of omdat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken.

Ook moet je telefoon juist zijn ingesteld om een NL-Alert te kunnen ontvangen. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in. Tweemaal per jaar zendt de overheid een controlebericht uit. Als je dit controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist staat ingesteld.

Meer informatie

Meer veelgestelde vragen over NL-Alert vind je op https://crisis.nl/nl-alert/je-mobiele-telefoon/.