Project Aanpak personen met onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico
Vanwege verontrustende signalen van enkele gemeenten en ketenpartners uit het zorg- en veiligheidsdomein over een toename aan personen met verward gedrag die een (zeer hoog) veiligheidsrisico vormen, startten we eind 2018 het project ‘Aanpak personen met onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico’. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de vorderingen van het project.
Doelen van het project
De doelen van het project zijn de verbetering van de leefomstandigheden voor de doelgroep en de vermindering van overlast, (escalatie)gevaar en maatschappelijke kosten. Na een uitgebreide inventarisatie van verbeterpunten is in het najaar van 2019 begonnen met de uitvoering van een verbeterde aanpak. Er zijn twee verbeterlijnen ingezet: de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) en het project ‘Maatwerkvoorzieningen’.
Doelgroep
De doelgroep van dit project kenmerkt zich onder andere door problemen op het gebied van overlast en crimineel gedrag, psychisch welzijn/verstandelijke beperking, wonen, dagbesteding en middelengebruik. Vaak is de doelgroep moeilijk te motiveren voor of toe te leiden naar passende hulpverlening. Eerdere (al dan niet gedwongen) interventies hebben geen blijvend effect gehad.
Knelpunten en oplossingsrichtingen
In de eerste fase van het project maakten we een inventarisatie van de knelpunten en oplossingsrichtingen voor de aanpak personen met onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico in de regio Noord-Holland Noord.
Werkwijze van de PGA OGGZ 1%
Speciaal voor deze doelgroep ontwikkelden we de persoonsgerichte aanpak (PGA OGGZ 1%) voor complexe casussen die langdurige, intensieve begeleiding en
out-of-the-box-oplossingen vragen. Hoe de in- en uitstroom en overleggen voor de PGA OOGZ 1% precies in zijn werk gaan, staat beschreven in onderstaand document.

Maatwerkvoorzieningen
Circa 85% van de doelgroep kampt met woonproblematiek. Daarom startten we in het najaar van 2019 het project Maatwerkvoorzieningen als onderdeel van het bredere project Aanpak personen met onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico.
Inventarisatie maatwerkvoorzieningen
Bij de start van dit project inventariseerden we welke specifieke voorzieningen er in de regio Noord-Holland Noord voor deze doelgroep zijn en waar het aan ontbreekt. De resultaten zijn te lezen in het rapport Maatwerkvoorzieningen onder dak.
Woonvormen
Welke verschillende woonvormen zijn er allemaal, wat kenmerkt de woonvormen en voor wie is iedere woonvorm geschikt? Je vindt het terug in de factsheet Woonvormen.

Actueel
Voortgang
Middels voortgangsbrieven houden we betrokkenen op de hoogte van het verloop van het project. Hieronder vind je de voortgangsbrieven tot nu toe.
Een kijkje achter de schermen
Met verhalen in de media en in de nieuwsbrief Mensen met onbegrepen gedrag geven we regelmatig een kijkje in specifieke casussen, de impact van de aanpak en de voortgang van het project.
-
Ambulancechauffeur op stage bij de crisisdienst GGZ Noord-Holland Noord
-
Aanpak kwetsbare inwoners: niet loslaten, nooit opgeven (VNG)
-
Minder incidenten rond verwarde personen? Zorg voor onderdak (premium artikel NHD)
-
Pleidooi voor regionaal geldpotje voor acute maatregelen bij verwarde personen: continuïteit gaat voor protocollen bij experiment (premium artikel NHD)
-
Aanpak van ’harde kern’ overlastgevende personen met verward gedrag in Noord-Holland Noord is te versnipperd (premium artikel NHD)

Meer weten?
Neem contact op met de projectleiders:
- Anne Judith Apeldoorn
Projectleider Maatwerkvoorzieningen
aapeldoorn@vrnhn.nl - Arjen Witteveen
Projectleider aanpak personen met onbegrepen gedrag en een veiligheidsrisico
awitteveen@vrnhn.nl