Belang van oefenen

Cyberaanvallen zijn vrij onzichtbaar, houden zich niet aan grenzen en de effecten verspreiden zich in hoog tempo. Zoals maatschappelijke ontwrichting. Een cybercrisis 100% voorkomen lukt niet, wel is het mogelijk om de impact te verkleinen. Door ons goed voor te bereiden, kunnen we elkaar beter beschermen. ISIDOOR werd georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), beide onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel? Informatie-uitwisseling, samenwerking en nationale opschaling bij een cybercrisis te beoefenen.

Nauwe samenwerking

Wij oefenden in NW4-verband samen met de veiligheidsregio’s Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland en een aantal ketenpartners, zoals NRG Petten en PWN. Daarbij onderhielden we nauw contact met landelijk aangehaakte organisaties, zoals het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC). Dit team fungeert als informatieknooppunt vanuit de Rijksoverheid op het gebied van pers- en publiekscommunicatie, tijdens een nationale crisis.

Voor herhaling vatbaar

De oefening was leerzaam, nuttig en daarom ook zeker voor herhaling vatbaar. Alle bevindingen van de cyberoefening worden volgend jaar met de Tweede Kamer gedeeld.

Meer lezen over hoe de oefening verliep?