Bij een stroomstoring raakt het telefoonverkeer ontregeld. Zendmasten kunnen uitvallen, waardoor mobiel bellen dan niet altijd meer mogelijk is. Vaste digitale telefonie valt zonder stroom uit. Dit betekent dat je wellicht ook het alarmnummer 112 niet kunt bellen. Ook de verwarming kan uitvallen. Dat kan in de winter voor sommige mensen zelfs levensbedreigend zijn. Het helpt om je bewust te zijn van dit risico en voorbereidingen te treffen, want hulp kan meestal niet meteen ter plaatse zijn.

Wat je zelf kunt doen bij stroomuitval

  • Meld de stroomstoring bij het gratis Nationaal Storingsnummer 0800 - 9009. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt voor actuele storingen ook kijken op https://www.gasenstroomstoringen.nl/
  • Kijk voor informatie over het getroffen gebied en de verwachte duur van de stroomuitval op www.liander.nl of volg Liander op X.
  • Heb je nog internet? Lees dan deze pagina en volg https://www.vrnhn.nl/incidenten-in-de-regio voor actuele informatie bij een grote stroomuitval.
  • Heb je geen tv en/of internet? Luister dan met je radio op batterijen of autoradio naar calamiteitenzender NH Nieuws.
  • Bel alleen bij noodgevallen het alarmnummer 112. Zo voorkom je overbelasting van de meldkamer.
  • Voorkom overbelasting van het mobiele telefoonnetwerk. Bel niet onnodig en hou je gesprek kort.
  • Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Controleer dan of ze hulp nodig hebben.
  • Ga je de weg op? Straatverlichting, verkeerslichten, matrixborden, spoorwegovergangen en bruggen werken mogelijk niet. Wees je hier van bewust.
  • Wanneer het koud is, verblijf dan in een kleine ruimte en doe gordijnen dicht. Zo voorkom je dat de kou naar binnen komt en warmte naar buiten gaat.
  • Voorkom koolmonoxidevergiftiging. Maak geen (open) vuur in afgesloten ruimtes. Gebruik liever dekens en kleding om je warm te houden.

Hoe kun jij je voorbereiden op stroomuitval?

  • Zorg dat je een noodpakket in huis hebt: een radio op batterijen (stem deze alvast af op calamiteitenzender NH Nieuws), een zaklamp met extra batterijen, kaarsen/waxinelichtjes en lucifers, dekens, een voorraad houdbaar voedsel (blikken of potten) en water. Denk ook aan voldoende brandstof in je tank. Kijk voor meer informatie over een noodpakket op https://www.denkvooruit.nl/bereid-je-voor/stel-je-noodpakket-samen
  • Ben je voor je gezondheid afhankelijk van stroom? Zorg dan dat je je goed voorbereid op een stroomuitval. Het kan lastig zijn om tijdens de uitval iemand te bereiken die hulp kan bieden.
  • Heb je een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden of buren, zodat zij je kunnen helpen om voorbereid te zijn.

Wat doet de overheid? 

In Noord-Holland Noord is Liander de netbeheerder van gas en elektriciteit. De hulpdiensten en gemeenten in deze regio werken intensief samen met Liander om de gevolgen van een stroomstoring zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt door de overheid bepaald welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom, wanneer de stroom voor langere tijd zou uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Bij extreme situaties kan het ook zijn dat er opvanglocaties worden geregeld.

Wanneer een storing groter is of langer duurt, kunnen ook de hulpdiensten getroffen worden door de storing, doordat bijvoorbeeld telefoon- en andere verbindingen uitvallen. Hun eerste zorg is dan om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven en de belangrijkste spoedeisende hulp aan burgers te bieden.