Ambulance

Foto: / / Hans Brouwers / Een ambulance van de veiligheidsregio.

Een ambulance wordt bemenst door een verpleegkundige en een chauffeur. De ambulanceverpleegkundige heeft behalve een reguliere opleiding verpleegkunde ook een speciale opleiding voor de ambulance gevolgd. Hij mag zelfstandig een aantal medische handelingen doen die normaal gesproken door een arts verricht worden.

Het gaat bijvoorbeeld om het toedienen van medicijnen, het inbrengen van een beademingsbuis of het geven van elektrische schokken om het hart weer normaal te laten kloppen. De chauffeur is opgeleid om de verpleegkundige te ondersteunen bij medische handelingen. Daarnaast heeft hij een uitgebreide training gehad in rijvaardigheid. Lees in de patiëntenkaart wat u kunt doen als u in een spoedsituatie met de ambulance te maken krijgt voor uzelf of iemand anders.

Soorten ritten

In geval van acuut levensbedreigende situaties wordt er gesproken van spoedvervoer. Er komt dan zo snel mogelijk een ambulance ter plaatse. Het kan dan gaan om een hartstilstand, slagaderlijke bloeding of bij ernstige verwondingen na een ongeval. Het streven is om binnen vijftien minuten bij een noodsituatie aanwezig te zijn. Naast het spoedvervoer zijn er ook de bestelde ritten. Het kan dan gaan om iemand die van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis vervoerd moet worden.

Evenementen

Ook is de ambulancezorg bij risicovolle evenementen aanwezig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Marinedagen in Den Helder en het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk. Er wordt een ambulance uit voorzorg bij een grote brand ingezet. Als er dan wat gebeurt, kunnen zij direct hulpverlenen.

Aanbieders

In het gebied van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kunnen de bewoners rekenen op de hulpverlening van twee aanbieders: Ambulancezorg van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het Witte Kruis. De diensten werken samen. In de regio zijn verschillende standplaatsen: Alkmaar-Noord, Alkmaar-Zuid, Den Burg (Texel), Den Helder, Hoogkarspel, Noord-Scharwoude, Schagen, Wieringerwerf en Wognum.

Jaarverslag

Lees hier het jaarverslag van de Regionale Ambulancevoorziening.

Regionaal Ambulance Plan

Klik hier voor het Regionaal Ambulance Plan RAV Noord-Holland Noord 2016-2021