Blijf bij het fornuis

Laat het fornuis niet alleen tijdens het koken. Moet je tijdens het koken toch even bij het fornuis weg? Zet het fornuis dan op de laagste stand. Maar verlaat nooit je woning als het fornuis aanstaat. 

Let ook op je omgeving:

  • Houd pannenlappen, keukenrollen en theedoeken uit de buurt van het vuur.
  • Houd rekening met je kleding, zodat bijvoorbeeld wijde mouwen of sjaals niet in de pan kunnen hangen.

Een schone keuken is een veilige keuken

Vet en stof kunnen zich ophopen op en rond het fornuis. Dit is niet alleen vies, maar vormt ook een risico op brand, omdat vet- en stofresten makkelijk vlam kunnen vatten. Maak je keuken daarom regelmatig schoon, vooral de afzuigkap en de filters. Zo voorkom je dat een klein vlammetje zich uitbreidt.

Tip: Zet een herinnering in je agenda om je afzuigkapfilters eens per maand schoon te maken. Dit kan makkelijk door ze in de afwasmachine te doen. 

Wat te doen bij een vlam in de pan

  1. Zet de kookplaat uit.
  2. Doe de afzuigkap uit, als dit veilig kan.
  3. Plaats een passende deksel op de pan.
  4. Laat de pan staan. Minstens een half uur, zodat alles goed afkoelt.
  5. Kijk of het vuur echt uit is.

Nooit doen:

  • Niet blussen met water. Dat zorgt voor gevaarlijke steekvlammen.
  • Verplaats de pan niet. Je wilt geen hete olie over jou of de vloer heen.
  • Geen blusdeken gebruiken, tenzij je zeker weet dat deze geschikt is voor vetbranden. Veel dekens zijn dat niet en kunnen zelf vlamvatten.

Geblust? Bel toch de brandweer

Ook als het vuur uit lijkt te zijn kan het zich stiekem verspreiden in de afzuigkap of afvoerpijp. Op die - voor jou – onzichtbare plekken kan later alsnog brand ontstaan. Laat de brandweer daarom een controle uitvoeren. 

Keuken