• Zorg dat de zonnepanelen door een erkende installateur geplaatst worden en laat de oplevering van de zonnepalen controleren door een gecertificeerd bedrijf (een ander bedrijf dan de installateur).
  • Zorg voor onbrandbare dakisolatie. Vooral in-dak systemen, waar de zonnepanelen de dakpannen vervangen, zijn kwetsbaar omdat de isolatie meestal vlak onder deze zonnepanelen is aangebracht. Er is dan weinig luchtcirculatie waardoor het isolatiemateriaal heet kan worden.
  • Houd de omvormer vrij: plaats geen spullen binnen 50 cm van de omvormer. Een omvormer van zonnepanelen wordt behoorlijk heet. Zorg er dus voor dat de omvormer geen contact maakt met andere materialen. Heb je een inpandige omvormer, plaats deze dan op een plek met een brandveilige onder- en achtergrond zoals steen of gips. Zorg dat de installatie zijn warmte kan afgeven.
  • Controleer na storm en bliksem altijd de zonnepanelen vanaf een veilige plek: check of de panelen en kabels niet (deels) los of scheef liggen en of er kabels losliggen. Ga niet zelf het dak op.
  • Als je iets hoort knetteren of je twijfelt aan de veiligheid, schakel de zonnepanelen dan uit en bel je installateur. 

Lees meer tips op: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/zonnepanelen-tips/

Is er in jouw omgeving een brand met zonnepanelen? Lees wat je kunt doen: