Ik heb tijdens de brand mijn ramen open gehad. Wat moet ik doen?

Als er kleine hoeveelheid roet in je woning terecht is gekomen, kunt dit zelf schoonmaken met warm water en zeep. Als er grotere hoeveelheden roet in je woning terecht zijn gekomen, zal dit door een professioneel bedrijf moeten worden schoongemaakt. Je kunt hiervoor contact opnemen met jouw gemeente en/of verzekeringsmaatschappij.

Hoe krijg ik de brandgeur/stank uit mijn huis?

Als er geen rook meer is, kun je jouw huis ventileren. Je kunt ramen en deuren openzetten en de ventilatie weer aanzetten. Heb je brandlucht in jouw gordijnen en/of kleding? Dan kun je deze wassen.

In mijn tuin liggen verbrandingsresten en roetdeeltjes. Wat moet ik doen?

Verbrande brokstukken bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. Deze stoffen kun je binnen krijgen via de huid, via de mond of via inademing naar je longen. Roet en brokstukken aanraken zonder handschoenen is daarom onverstandig. Als je van de gemeente hoort dat je zelf de verbrandingsresten en roetdeeltjes mag verwijderen, dan kun je dit het beste zo doen:

  • Zichtbare brokstukken kun je met handschoenen oppakken en in de grijze (restafval) afvalcontainer doen. Doe ook de wegwerphandschoenen in de afvalcontainer. Spoel keukenhandschoenen schoon met warm water en zeep.
  • Zichtbare roetdeeltjes op bijvoorbeeld je auto, fiets of tuinmeubilair kun je afwassen met warm water en zeep.
  • Gras kun je het beste maaien. Het gemaaide gras kun je verzamelen en in de groene afvalbak doen.
  • Kinderen stoppen vaak hun handen of dingen in hun mond. Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Het advies is daarom om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op brokstukken en roet en dit weg te halen.


Ik heb groente/fruit in mijn tuin. Kan ik die nog eten?

Je kunt uit voorzorg de groente en het fruit uit je tuin het beste schillen, pellen of wassen.

Ik heb groente/fruit in mijn kas. Kan ik die nog eten?

Groente en fruit uit de kas kun je zonder extra maatregelen opeten als de ramen van de kas dicht stonden tijdens de brand. Anders kun je de groente of het fruit uit voorzorg het beste schillen, pellen of wassen.

Ik heb groenten en/of fruit gegeten uit mijn tuin, kan ik daar ziek van worden?

Was de groente of het fruit zichtbaar verontreinigd met roet? Dan heb je mogelijk een licht verhoogd risico gelopen om op lange termijn ziek te worden als je de groente of fruit niet hebt gewassen of geschild en als je er heel veel van hebt gegeten.

Mijn kinderen speelden in de tuin/zandbak tijdens de brand. Moet ik mij zorgen maken?

De kans op klachten als prikkelende ogen, neus, keel en luchtwegen die leiden tot tranen en hoesten, is erg klein. Bovendien gaan de klachten voorbij wanneer je kinderen uit de rook zijn. Maak je je ongerust vanwege mogelijke klachten? Dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Op speelplekken liggen roetdeeltjes en verbrandingsresten. Wat moet ik doen?

Kinderen steken vaker hun handen of voorwerpen in hun mond. Daarom adviseren wij je om hier zorgvuldig mee om te gaan.

  • Bekijk de speelplekken en eventuele speeltoestellen goed, zoals schommel, zandbank, glijbaan of trampoline. Roetneerslag op speeltoestellen kun je met warm water en zeep verwijderen;
  • Zichtbare brokstukken kun je met handschoenen oppakken, in een vuilniszak stoppen, die goed dichtbinden en inleveren als klein chemisch afval bij jouw gemeente. Doe ook de wegwerphandschoenen bij het afval. Of spoel keukenhandschoenen schoon in een warm sopje;
  • Grasveldjes waarop kinderen spelen kun je het beste maaien. Het gemaaide gras kun je verzamelen en in de groene afvalbak doen.
  • Heb je een zandbak en zie je roet in de zandbak liggen? Haal dan de bovenste laag zand met handschoenen aan uit de zandbak. Doe dit zand in de grijze afvalbak. En doe schoon zand in de zandbak.