Opleiding

De basisopleiding vindt doordeweeks in de avonduren of overdag plaats. Ook worden er soms op zaterdagen lessen gegeven. Tijdens de opleiding is er voldoende gelegenheid om te leren in de praktijk. De kosten voor de opleiding worden door de brandweer betaald. Afhankelijk van de behoefte binnen de post kun je na de basisopleiding verder worden opgeleid voor de functie van bevelvoerder of voertuig-/pompbediener. Ook kun je kiezen voor een specialisme, zoals bediener hoogwerker, instructeur, duiker of verkenner gevaarlijke stoffen.

Tijdsinvestering

De opleiding is pittig en vraagt behoorlijk wat tijd. Reken op wekelijks één cursusavond van drie uur, gedurende anderhalf jaar. Daarnaast verwachten we dat je tenminste tien volle dagen beschikbaar bent voor praktijklessen en examens. Na afronding van de opleiding heb je 210 uur onderwijs achter de rug en 50 uur praktijkervaring opgebouwd via de leerwerkplek op de post. Tel daar nog 80 tot 100 uur aan zelfstudie bij op en 40 uur voor toetsing (inclusief voorbereiding) en examens. In totaal moet je rekening houden met circa 400 opleidingsuren voor de opleiding tot Manschap.

Wil je je daarna verder specialiseren, dan gelden voor die opleidingen uiteraard ook weer verschillende studie-uren.

Medische keuring en conditietest

De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Een medische keuring en een conditietest voorafgaand aan je aanstelling én periodiek tijdens het dienstverband zijn daarom noodzakelijk. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.

Foto van een instructeur en drie brandweermensen in opleiding in een oefenruimte waarbij het plafond in brand staat.
Foto's van de opleiding tot brandweer. / Foto: Rens Harzing
Foto van een instructeur en een groepje brandweermensen in opleiding die in een kring staan tijdens een uitleg.
Foto's van de opleiding tot brandweer. / Foto: Rens Harzing
Foto van twee brandweermensen in opleiding die een oefening doen in een donkere ruimte.
Foto's van de opleiding tot brandweer. / Foto: Rens Harzing
Foto van twee brandweermensen in opleiding die een oefening doen met een brandslang naast een brandweerwagen.
Foto's van de opleiding tot brandweer. / Foto: Rens Harzing