Vergoeding

De opleiding en de taken van beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat de vrijwilligers ook een passende vergoeding ontvangen. De term vrijwilliger is daarom eigenlijk wat misleidend. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden en je werkt met modern materiaal.

Beschikbaarheid

Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit. Elke week is er een oefenavond.

Brandweervrijwilliger naast je (hoofd)baan?

Het is belangrijk dat je ook op werkdagen beschikbaar bent. Overleg daarom ook goed met je werkgever. Hij of zij  moet immers bereid zijn om je bij een alarmering direct te laten uitrukken. Ook als je alleen 's avonds en 's nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.

We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever. Niet alleen neemt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar hij of zij kan ook voordeel hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is. Zo zijn bedrijven namelijk verplicht bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden. Als je de opleiding Manschap-A hebt gevolgd, is een cursus BHV overbodig.

Op de pagina Informatie voor werkgevers vertellen we werkgevers wat het betekent om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben. Mocht je werkgever nog vragen hebben over je stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.

Foto van vier brandweermensen in opleiding en een instructeur die in het donker op de grond bij een trekhaak zitten.