Laatste update: 13 oktober 2021

Basisregels  

Iedereen in Nederland houdt zich aan deze basisregels:  

 • Was vaak en goed je handen.
 • Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand. 
 • Blijf in je vakantieverblijf bij klachten als verkoudheid, benauwdheid en/of koorts en bel 0800-1202 om je te laten testen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat het vakantieverblijf regelmatig wordt gelucht, door bijvoorbeeld altijd een raampje of ventilatierooster open te laten.
 • Reis je met het openbaar vervoer? Dan is in tram, (water)bus, metro en trein het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.

Extra maatregelen

Gevolgen bij niet naleven van de maatregelen  

Draag je geen mondkapje op plekken waar dat verplicht is, zoals het openbaar vervoer? Dan riskeer je een boete van € 95.

Meer informatie over Nederlandse coronamaatregelen vind je op www.rijksoverheid.nl.

Maatregelen in Nederland  

Op verschillende plekken in Nederland gelden specifieke regels, bijvoorbeeld op een camping, in een restaurant of een museum. De regels van dit moment vind je hier. Houd via www.rijksoverheid.nl in de gaten of de situatie en maatregelen veranderen.  

Hotels, vakantieparken en campings  

Veel hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat je weet waar je aan toe bent.   

Horecalocaties

Bij eet- en drinkgelegenheden is vanaf 25 september 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Alle bezoekers van een eet- en drinkgelegenheid moeten vanaf 13 jaar verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Behalve op een terras of bij afhalen. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Horecalocaties mogen open van 06.00 uur tot 00.00 uur. Registratie en vooraf een gezondheidscheck zijn verplicht. Er geldt geen maximaal aantal bezoekers en entertainment, zoals live muziek, is toegestaan. Nachtclubs, danscafés en discotheken sluiten ook om 00.00 uur.

Winkels en markten

Winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen blijft het advies:

 • Was je handen voor en na het winkelen.
 • Geef elkaar de ruimte. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Zeker voor kwetsbare mensen.  
 • Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.

Recreatielocaties als zwembaden, attractieparken en dierentuinen

Ga je vanaf 25 september 2021 een dagje uit naar een dierentuin of attractiepark? Bij de entree van een dierentuin of attractiepark hoef je geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Het kan zijn dat je in de dierentuin of het attractiepark wel een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Bijvoorbeeld om een voorstelling bij te wonen of in een restaurant. Het coronatoegangsbewijs geldt vanaf 13 jaar. Vanaf 14 jaar moet je ook een ID-bewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) laten zien.

Zwembaden zijn open. Je hoeft bij de entree geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Ook bij het zwemmen gelden de basisregels: geef elkaar de ruimte en bij klachten: blijf in je vakantieverblijf en laat je testen.

Voor eet- en drinkengelegenheden bij recreatielocaties gelden de regels voor de horeca

Culturele locaties als musea, theaters en bioscopen

Je kunt naar het theater, de bioscoop, het museum, de bibliotheek of een concert. In sommige culturele locaties, zoals theaters, bioscopen en concertzalen heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand wordt het op die locaties drukker. Lees hier de regels voor culturele locaties.

Verken de onontdekte plekken in onze regio  

Op hollandbovenamsterdam.nl vind je wat er allemaal in onze regio te doen en te beleven is. Houd bij je keuze voor een activiteit rekening met de coronamaatregelen.  

Geluksplekken in Schagen 

Maak een wandel- of fietstocht langs de plekken die de inwoners van Schagen hebben benoemd als hun geluksplekken. Op iedere plek ontdek je een bijzonder verhaal en krijg je drie gelukstips. 

Skyline wandeling - Hoorn 

De stad Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de zeventiende eeuw. De ligging aan het Hoornse Hop levert een mooie rondgevormde skyline op die u tijdens een wandeling over de dijk kunt zien. Bewonder de architectonische schouwburg, het stadstrand in ontwikkeling en de iconische Sterflats.  

Voormalig Waddeneiland Wieringen 

Uniek heuvelachtig gebied met historische boerderijen, slingerende weggetjes en prachtige uitzichten over de Waddenzee. 

Natuur in Hollands Kroon 

Ga wandelen, fietsen of varen door één van de prachtige natuurgebieden van Hollands Kroon. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende recreatiegebieden:

 • Dijkgatsbos in de Wieringermeer 
 • Robbenoordbos in de Wieringermeer 

 • Zuiderstrand in Den Oever 

 • Amstelmeer in Westerland op Wieringen  

 • Slootdorperbos in Slootdorp 

 • Kruiszwin in Anna Paulowna 

 • Waardkanaal in Wieringerwaard/Nieuwesluis 


Kijk voor meer tips op hollandbovenamsterdam.nl