Basisregels  

Iedereen in Nederland houdt zich aan deze basisregels:  

 • Houd altijd 1.5 meter afstand tot anderen, Mensen die op één adres wonen hoeven geen afstand van elkaar te bewaren.
 • Was vaak je handen.  
 • Vermijd drukte: als je ziet dat het lastig wordt om 1.5 meter afstand te houden, keer dan om en kom op een later moment terug.  
 • Blijf in je vakantieverblijf bij klachten als verkoudheid, benauwdheid en/of koorts en bel 0800-1202 om je te laten testen. Bij klachten als benauwdheid en koorts blijft het hele gezelschap thuis.
 • Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes, zoals de supermarkt.
 • Reis je met het openbaar vervoer? Dan is in tram, (water)bus, metro en trein het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.   

Extra maatregelen

Groepsvorming

Ga alleen naar buiten met mensen die bij jou in huis wonen. Of ga naar buiten met maximaal 3 personen die niet bij je in huis wonen. Houd daarbij altijd 1,5 meter afstand. Groepen van meer dan 4 mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen zijn niet toegestaan.

Gevolgen bij niet naleven van de maatregelen  

Als het ergens te druk wordt, bijvoorbeeld in dorpen langs de kust, dan kan het zijn dat de toegangswegen worden afgesloten en dat het niet meer mogelijk is naar deze locatie te reizen.

Daarnaast riskeer je bij het niet naleven van de coronamaatregelen een geldboete, bijvoorbeeld wanneer je geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes of het openbaar vervoer.  

Meer informatie over Nederlandse coronamaatregelen vind je op www.rijksoverheid.nl.

Maatregelen in Nederland  

Op verschillende plekken in Nederland gelden specifieke regels, bijvoorbeeld op een camping, in een restaurant of een museum. De regels van dit moment vind je hier. Houd via www.rijksoverheid.nl in de gaten of de situatie en maatregelen veranderen.  

Hotels, vakantieparken en campings  

Veel hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat je weet waar je aan toe bent.   

Terrassen, restaurants en cafés open

Eet- en drinkgelegenheden mogen open van 06.00 uur tot 22.00 uur. Dat geldt ook voor locaties die eerder gesloten waren, zoals sportkantines, bioscopen, culturele instellingen en feestlocaties. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel, op minder dan 1,5 meter afstand. Per ruimte en per buitenterras geldt een maximaal van 50 personen, exclusief personeel. Bezoekers verplaatsen zich alleen als ze naar de wc of garderobe gaan of moeten betalen. Binnen dragen zij een mondkapje. Bezoekers mogen niet aan de bar zitten. Bekijk alle regels die gelden voor de horeca binnen en buiten.

In de volgende stap van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.

Winkels en markten open

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals kleding en cosmetica.

Recreatielocaties als zwembaden, attractieparken en dierentuinen open  

Reserveren en een gezondheidscheck vooraf zijn verplicht. Er kan voor maximaal 4 personen gereserveerd worden. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Bezoekers uit hetzelfde huishouden (woonadres) mogen wel voor meer personen reserveren. Bezoekers worden gevraagd zich te registreren. Zowel binnen- als buitenzwembaden zijn geopend, alsook de kleedkamers, douches en sauna’s. Voor eet- en drinkengelegenheden bij recreatielocaties gelden de regels voor de horeca. Lees meer over de regels voor recreatielocaties.

Culturele locaties als musea, theaters en bioscopen open

Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Groepen van maximaal 4 bezoekers zijn toegestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee, net als personen die op hetzelfde adres wonen. Binnen is een mondkapje verplicht. Deze mag af als iemand zit. Voor toegang tot sommige locaties en activiteiten hebben bezoekers vanaf 5 juni een negatieve testuitslag nodig. Lees hier de regels voor culturele locaties.

Gesloten  

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken en overbelasting van de gezondheidzorg te voorkomen zijn de volgende bedrijven, organisaties of faciliteiten daardoor op dit moment gesloten:  

 • Nachtclubs, danscafés en discotheken
   

Verken de onontdekte plekken in onze regio  

Op hollandbovenamsterdam.nl vind je wat er allemaal in onze regio te doen en te beleven is.  Houd bij je keuze voor een activiteit rekening met de coronamaatregelen: vermijd drukke plekken en bedenk vooraf of het mogelijk zal zijn om 1.5 meter afstand tot anderen te bewaren.   

Geluksplekken in Schagen 

Maak een wandel- of fietstocht langs de plekken die de inwoners van Schagen hebben benoemd als hun geluksplekken. Op iedere plek ontdek je een bijzonder verhaal en krijg je drie gelukstips. 

Skyline wandeling - Hoorn 

De stad Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de zeventiende eeuw. De ligging aan het Hoornse Hop levert een mooie rondgevormde skyline op die u tijdens een wandeling over de dijk kunt zien. Bewonder de architectonische schouwburg, het stadstrand in ontwikkeling en de iconische Sterflats.  

Voormalig Waddeneiland Wieringen 

Uniek heuvelachtig gebied met historische boerderijen, slingerende weggetjes en prachtige uitzichten over de Waddenzee. 

Natuur in Hollands Kroon 

Ga wandelen, fietsen of varen door één van de prachtige natuurgebieden van Hollands Kroon. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende recreatiegebieden:

 • Dijkgatsbos in de Wieringermeer 
 • Robbenoordbos in de Wieringermeer 

 • Zuiderstrand in Den Oever 

 • Amstelmeer in Westerland op Wieringen  

 • Slootdorperbos in Slootdorp 

 • Kruiszwin in Anna Paulowna 

 • Waardkanaal in Wieringerwaard/Nieuwesluis 


Kijk voor meer tips op hollandbovenamsterdam.nl