Basisregels  

Iedereen in Nederland houdt zich aan deze basisregels:  

 • Houd altijd 1.5 meter afstand tot anderen, Mensen die op één adres wonen hoeven geen afstand van elkaar te bewaren.
 • Was vaak je handen.  
 • Vermijd drukte: als je ziet dat het lastig wordt om 1.5 meter afstand te houden, keer dan om en kom op een later moment terug.  
 • Blijf in je vakantieverblijf bij klachten als verkoudheid, benauwdheid en/of koorts en bel 0800-1202 om je te laten testen. Bij klachten als benauwdheid en koorts blijft het hele gezelschap thuis.
 • Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes, zoals de supermarkt.
 • Reis je met het openbaar vervoer? Dan is in tram, (water)bus, metro en trein het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.   

Extra maatregelen

Groepsvorming

Ga alleen naar buiten met mensen die bij jou in huis wonen. Of ga naar buiten met maximaal 1 persoon die niet bij je in huis woont. Houd daarbij altijd 1,5 meter afstand. Groepen van meer dan 2 mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen zijn niet toegestaan.

Avondklok

In heel Nederland geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Per 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in.

Gevolgen bij niet naleven van de maatregelen  

Als het ergens te druk wordt, bijvoorbeeld in dorpen langs de kust, dan kan het zijn dat de toegangswegen worden afgesloten en dat het niet meer mogelijk is naar deze locatie te reizen.

Daarnaast riskeer je bij het niet naleven van de coronamaatregelen een geldboete, bijvoorbeeld wanneer je geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes of het openbaar vervoer.  

Meer informatie over Nederlandse coronamaatregelen vind je op www.rijksoverheid.nl.

Maatregelen in Nederland  

Op verschillende plekken in Nederland gelden specifieke regels, bijvoorbeeld op een camping, in een restaurant of een museum. De regels van dit moment vind je hier. Houd via www.rijksoverheid.nl in de gaten of de situatie en maatregelen veranderen.  

Hotels, vakantieparken en campings  

Veel hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat je weet waar je aan toe bent.   

Restaurants, cafés en terrassen  

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Afhalen is wel mogelijk.

Winkels en supermarkten  

Niet-essentiële winkels  kunnen alleen op afspraak bezocht worden. Ook afhalen van bestellingen is mogelijk.

Essentiële winkels zoals supermarkten, groentewinkels en drogisterijen zijn open.

Houd ook in de winkel en supermarkt 1.5 meter afstand tot anderen. Doe inkopen daarom zoveel mogelijk in je eentje. In winkels en supermarkten geldt een mondkapjesplicht en een maximaal aantal bezoekers. In veel winkels is het gebruik van een winkelwagentje of –mandje verplicht.  

Zwembaden  

Binnenzwembaden zijn gesloten.  Zwemlocaties in de natuur zoals recreatieplassen en meertjes zijn geopend. Er zijn gemeenten die ook buitenzwembaden openstellen.

Gesloten  

In Nederland geldt momenteel een lockdown om de verspreiding van het coronavirus te beperken en overbelasting van de gezondheidzorg te voorkomen. De volgende bedrijven, organisatie of faciliteiten zijn daardoor op dit moment gesloten:  

 • Horecagelegenheden als restaurants en cafés
 • Binnenzwembaden
 • Culturele attracties als musea, theaters en bioscopen
 • Attractie- en dierenparken
 • Nachtclubs, danscafés en discotheken

Verken de onontdekte plekken in onze regio  

Op hollandbovenamsterdam.nl vind je wat er allemaal in onze regio te doen en te beleven is.  Houd bij je keuze voor een activiteit rekening met de coronamaatregelen: vermijd drukke plekken en bedenk vooraf of het mogelijk zal zijn om 1.5 meter afstand tot anderen te bewaren.   

Geluksplekken in Schagen 

Maak een wandel- of fietstocht langs de plekken die de inwoners van Schagen hebben benoemd als hun geluksplekken. Op iedere plek ontdek je een bijzonder verhaal en krijg je drie gelukstips. 

Skyline wandeling - Hoorn 

De stad Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de zeventiende eeuw. De ligging aan het Hoornse Hop levert een mooie rondgevormde skyline op die u tijdens een wandeling over de dijk kunt zien. Bewonder de architectonische schouwburg, het stadstrand in ontwikkeling en de iconische Sterflats.  

Voormalig Waddeneiland Wieringen 

Uniek heuvelachtig gebied met historische boerderijen, slingerende weggetjes en prachtige uitzichten over de Waddenzee. 

Natuur in Hollands Kroon 

Ga wandelen, fietsen of varen door één van de prachtige natuurgebieden van Hollands Kroon. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende recreatiegebieden:

 • Dijkgatsbos in de Wieringermeer 
 • Robbenoordbos in de Wieringermeer 

 • Zuiderstrand in Den Oever 

 • Amstelmeer in Westerland op Wieringen  

 • Slootdorperbos in Slootdorp 

 • Kruiszwin in Anna Paulowna 

 • Waardkanaal in Wieringerwaard/Nieuwesluis 
   

Kijk voor meer tips op hollandbovenamsterdam.nl