Basisregels  

Iedereen in Nederland houdt zich aan deze basisregels:  

 • Houd altijd 1.5 meter afstand tot anderen, Mensen die op één adres wonen hoeven geen afstand van elkaar te bewaren.
 • Was vaak je handen.  
 • Blijf in je vakantieverblijf bij klachten als verkoudheid, benauwdheid en/of koorts en bel 0800-1202 om je te laten testen. Bij klachten als benauwdheid en koorts blijft het hele gezelschap thuis.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat het vakantieverblijf regelmatig wordt gelucht, door bijvoorbeeld altijd een raampje of ventilatierooster open te laten.
 • Vermijd drukte: als je ziet dat het lastig wordt om 1.5 meter afstand te houden, keer dan om en kom op een later moment terug.  
 • Reis je met het openbaar vervoer? Dan is in tram, (water)bus, metro en trein het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. 

Extra maatregelen

Gevolgen bij niet naleven van de maatregelen  

Als het ergens te druk wordt, bijvoorbeeld in dorpen langs de kust, dan kan het zijn dat de toegangswegen worden afgesloten en dat het niet meer mogelijk is naar deze locatie te reizen.

Daarnaast riskeer je een geldboete bij het niet naleven van de 1,5 meter afstand.

Meer informatie over Nederlandse coronamaatregelen vind je op www.rijksoverheid.nl.

Maatregelen in Nederland  

Op verschillende plekken in Nederland gelden specifieke regels, bijvoorbeeld op een camping, in een restaurant of een museum. De regels van dit moment vind je hier. Houd via www.rijksoverheid.nl in de gaten of de situatie en maatregelen veranderen.  

Hotels, vakantieparken en campings  

Veel hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Check deze informatie voor vertrek, zodat je weet waar je aan toe bent.   

Terrassen, restaurants en cafés open

Eet- en drinkgelegenheden mogen open van 06.00 uur tot 00.00 uur. Dat geldt ook voor locaties die eerder gesloten waren, zoals sportkantines, bioscopen, culturele instellingen en feestlocaties. Registratie en vooraf een gezondheidscheck zijn verplicht. Er zijn vaste zitplaatsen. Dit mag ook een zitplek aan de bar zijn. Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar. Voor horeca buiten geldt dat met kuchschermen 1,5 meter afstand houden niet verplicht is. Zelfbediening is toegestaan en afhalen is mogelijk.

Winkels en markten open

Vanaf 26 juni versoepelen vrijwel alle coronamaatregelen voor winkels en warenmarkten. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houdt u zich aan de volgende regels als u winkelt of boodschappen doet:

 • Was uw handen voor en na het winkelen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen en geef elkaar de ruimte.
 • Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.
 • Winkels mogen maximaal 1 klant per 5 m2 ontvangen.

Recreatielocaties als zwembaden, attractieparken en dierentuinen open  

In doorstroomlocaties mag er 1 bezoeker per 5 m2 op 1,5 meter aanwezig zijn. Dat geldt voor alle locaties binnen en buiten. Zowel binnen- als buitenzwembaden zijn geopend, alsook de kleedkamers, douches en sauna’s. Op locaties binnen en op locaties waar men overwegend een vaste zitplaats heeft, zoals casino’s, wellness en spellocaties, is registratie en een gezondheidscheck vooraf verplicht.

Voor eet- en drinkengelegenheden bij recreatielocaties gelden de regels voor de horeca. Lees meer over de regels voor recreatielocaties.

Culturele locaties als musea, theaters en bioscopen open

Bezoekers houden wel 1,5 meter afstand van elkaar. Dat wil zeggen dat in een theater of de bioscoop niet elke stoel bezet kan worden. Registratie en een gezondheidscheck vooraf zijn verplicht voor locaties waar mensen een vaste zitplek hebben en waar geen doorstroom plaatsvindt, zoals bioscopen en theaters. Lees hier de regels voor culturele locaties.

Gesloten  

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken en overbelasting van de gezondheidzorg te voorkomen zijn de volgende bedrijven, organisaties of faciliteiten daardoor op dit moment gesloten:  

 • Nachtclubs, danscafés en discotheken
   

Verken de onontdekte plekken in onze regio  

Op hollandbovenamsterdam.nl vind je wat er allemaal in onze regio te doen en te beleven is.  Houd bij je keuze voor een activiteit rekening met de coronamaatregelen: vermijd drukke plekken en bedenk vooraf of het mogelijk zal zijn om 1.5 meter afstand tot anderen te bewaren.   

Geluksplekken in Schagen 

Maak een wandel- of fietstocht langs de plekken die de inwoners van Schagen hebben benoemd als hun geluksplekken. Op iedere plek ontdek je een bijzonder verhaal en krijg je drie gelukstips. 

Skyline wandeling - Hoorn 

De stad Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de zeventiende eeuw. De ligging aan het Hoornse Hop levert een mooie rondgevormde skyline op die u tijdens een wandeling over de dijk kunt zien. Bewonder de architectonische schouwburg, het stadstrand in ontwikkeling en de iconische Sterflats.  

Voormalig Waddeneiland Wieringen 

Uniek heuvelachtig gebied met historische boerderijen, slingerende weggetjes en prachtige uitzichten over de Waddenzee. 

Natuur in Hollands Kroon 

Ga wandelen, fietsen of varen door één van de prachtige natuurgebieden van Hollands Kroon. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende recreatiegebieden:

 • Dijkgatsbos in de Wieringermeer 
 • Robbenoordbos in de Wieringermeer 

 • Zuiderstrand in Den Oever 

 • Amstelmeer in Westerland op Wieringen  

 • Slootdorperbos in Slootdorp 

 • Kruiszwin in Anna Paulowna 

 • Waardkanaal in Wieringerwaard/Nieuwesluis 


Kijk voor meer tips op hollandbovenamsterdam.nl