Ik heb dode wilde (water)vogels gevonden. Bij wie kan ik dit melden?

  • Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.

Heeft u op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden?

Of minder dan 20 andere wilde vogels op 1 plek? Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via het online meldingsformulier Meld een dood dier.

Op de website van DWHC vindt u ook een schema vogelsterfte, waarin u kunt zien bij wie u kunt melden in verschillende situaties.

Let op: meld geen dode hobbykippen of hobbyvogels bij DWHC

Meld bij DWHC alléén dode wilde vogels en géén dode hobbykippen of hobbyvogels. Neem voor dode hobbykippen of hobbyvogels contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan zo nodig de dode dieren onderzoeken (kosten zijn voor uw rekening).

Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts een dierziektemelding doen bij de NVWA via het Landelijk meldpunt voor dierziekten, (045) 54 63 188.

Veelgestelde vragen

Heeft u op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden?

Of meer dan 20 andere wilde vogels op 1 plek? Meld dit dan bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188. Het veterinair incidententeam van de NVWA neemt dan contact met u op.

Ik heb contact gehad met wilde (water)vogels. Met welke ontsmettingsmiddelen kan ik mijn schoenen of laarzen schoonmaken?

Heeft u contact gehad met wilde (water)vogels? En wilt u uw schoenen of laarzen schoonmaken met desinfectiemiddelen? Kijk dan op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) met welke middelen u dat kunt doen.

Ik heb een hond of een kat. Zijn dode (water)vogels besmettelijk voor honden of katten?

Heeft u een hond of een kat? Er zijn geen aanwijzingen dat contact met dode (water)vogels gevaarlijk is voor uw hond of kat. Houd honden uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels liggen.

Ik wil het vlees van kippen, kalkoenen of eenden eten. Kan dat? En kan ik de eieren van besmette dieren eten?

Wilt u kip, kalkoen of eend eten? Dat kan. U moet het vlees voor consumptie zoals altijd wel goed verhitten. Eieren van met vogelgriep besmette dieren zijn niet gevaarlijk voor mensen. Kijk voor meer informatie over ziekteverschijnselen op de website van het RIVM.

Andere vragen? Waar kunt u terecht?

  • De NVWA beantwoordt vooral vragen over ruimingen en ontsmettingen. En behandelt verzoeken om ontheffingen van individuele bedrijven.
  • RVO beantwoordt vragen over de maatregelen die het ministerie van LNV neemt; vragen van ondernemers, consumenten, vogelopvangcentra, hobbyhouders en kinderboerderijen.
  • Bij het mininsterie van LNV vindt u de wet- en regelgeving die de rijksoverheid afkondigt bij een uitbraak van vogelgriep. U vindt daar ook kamerbrieven.
  • Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunt u terecht met vragen over gezondheid.
  • Bij het Wageningen Bioveterinary Research kunt u onder meer terecht met vragen over onderzoek naar vogelgriep en testmethodes.