Infographic stormschade

Acuut gevaar

Bel 112 bij acuut gevaar voor mensen of dieren, zoals bij instortingsgevaar.

Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Situatie niet levensbedreigend, maar wel brandweer

Bel bij situaties die niet levensbedreigend zijn 0900-0904. Bijvoorbeeld bij losgeraakte dakbedekking of gevelplaten of als een boom op de openbare weg dreigt te vallen.

Je krijgt als je 0900-0904 belt wel contact met de brandweer, maar belast niet de het alarmnummer 112. Bij storm krijgt de meldkamer vaak honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Door 0900-0904 te bellen blijft de lijn van 112 vrij voor levensbedreigende situaties. 

Schade aan de openbare ruimte zonder acuut gevaar

Neem contact op met de gemeente als er schade aan de openbare ruimte, maar geen acuut gevaar is. Hierbij kun je denken aan omgevallen bomen die niet op de openbare weg liggen, maar in de berm.

Schade aan pand zonder acuut gevaar

Is er geen acuut gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Bijvoorbeeld een omgewaaide boom in je tuin. Onderneem dan zelf actie of bel een specialist.