Thuiswerken. Het was in de periode voor de corona-uitbraak “geen usance” bij Woonwaard, vertelt Inge Friege. “Technisch gezien kon het en het kwam ook wel voor, maar over het algemeen werkte iedereen op kantoor. Toen ruim een jaar geleden de lockdown werd afgekondigd, zaten we van het ene op het andere moment ineens thuis. Het was een rare gewaarwording, herinner ik me nog. ‘En nu?’, dacht ik.”

Woonwaard schakelde snel. “De afdeling ICT heeft geïnventariseerd wat iedereen thuis nodig had voor het inrichten van een goede thuiswerkplek, variërend van een beeldscherm en een bureaustoel tot een voetenbankje. Daarnaast was meteen een coronateam operationeel, dat ons up-to-date hield. Hoe pakken we huisbezoeken op? Hoe moeten we omgaan met de regels op kantoor? Wat ik fantastisch vond om te zien, was dat collega’s met kleine kinderen die niet naar de opvang of naar school konden, alle ruimte en begrip kregen: kom je niet aan je werk toe, maak je geen zorgen, de thuissituatie is het belangrijkst. Ik vond het een ongelooflijk mooi signaal.”

Woonwaard Talk

Daarnaast kwam al snel ‘Woonwaard Talk’ in de lucht, zegt ze. “Dat is een online bijeenkomst, waarin we elkaar nog steeds elke maandag en donderdag bijpraten. In het begin werden die sessies vooral gevuld door het bestuur, human resources en medewerkers van communicatie, maar gaandeweg het jaar kwamen er steeds meer collega’s die hun schroom overwonnen en vertelden waar ze mee bezig zijn. Hartstikke leuk en heel informatief. Ik ben nu beter op de hoogte van alles in de organisatie dan voor corona.”

Actief, sociaal en verbindend zijn de woorden die wat haar betreft van toepassing zijn op haar werkgever in het afgelopen coronajaar. “Er wordt echt heel goed voor ons gezorgd, over de volle breedte. Van een digitaal koffie- of thee-uurtje tot een belronde of je het allemaal nog volhoudt tot een flexwerkplek in een hotel aan zee tot het Sinterklaasfeest. Voor mij was dat een van de hoogtepunten. Iedereen kreeg een cadeaubon van Bol.com thuis en verder alleen een adres van een collega. Daar moest je voor een bepaalde datum het cadeautje afgeven wat je had gekocht. Vervolgens hadden we begin december een integrale Teams-sessie waar Sinterklaas ook bij aanwezig was, waarna de meeting werd opgesplitst en we in groepjes van vijf of zes de cadeautjes gingen openmaken. Vlak daarvoor had een fietskoerier ook nog wat lekkers bezorgd. Het was echt ongelooflijk creatief bedacht en heel leuk uitgevoerd.”

Openbaring

‘Kantoordier’ als ze van oudsher is vond ze het thuiswerken aanvankelijk “heel erg wennen”. Daarna ervaarde ze vooral veel voordelen: “Niet naar je werk hoeven, maar een kamer verderop achter je computer gaan zitten: dát scheelt. Ik heb ook gemerkt dat als alle techniek goed functioneert, het eigenlijk niet veel uitmaakt waar je werkt.” Cursussen of workshops die geen reistijd meer vragen omdat ze als webinar te volgen zijn: een openbaring, zegt ze. Net als de vergaderingen met Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen waar ze als vertegenwoordiger van Woonwaard in de avonduren niet naartoe hoeft. “Dat scheelt zó veel tijd, ongelooflijk.”

Maar onvermijdelijk werden gaandeweg óók de nadelen voelbaar. “Al vrij snel vond ik het lastig dat ik in vergaderingen via Teams de dynamiek tussen de deelnemers onderling miste. De lichaamstaal, het non-verbale, dat krijg je niet mee en dat vind ik echt een serieus gemis. Later, naarmate de tijd verstreek, begon ik ook de collega’s steeds meer te missen. Het uitwisselen van ideeën, gesprekjes bij de koffieautomaat, al die gewone dingen die óók bij je werk horen. En dat is nog steeds, al merk ik dat we samen steeds vaker op zoek gaan naar leuke manieren om contact te houden. Daarnaast kom ik door mijn functie normaal gesproken regelmatig bij bewoners over de vloer. Ook dat is iets wat ik mis.”

Vastigheidje

Het neemt niet weg dat thuiswerken wat haarzelf betreft “een vastigheidje” is geworden, ook als ze kijkt naar de toekomst. “Woonwaard inventariseert momenteel hoe iedereen er tegenaan kijkt, maar ik hoor van veel collega’s dat het thuiswerken op zich goed bevalt. Persoonlijk zie ik het ook zitten. Niet fulltime, maar wel bijvoorbeeld half om half. Ik ben door mijn leeftijd misschien wat minder digitaal georiënteerd geweest, maar heb in de coronatijd echt ervaren wat de voordelen zijn.  Als ik straks bewust kan kiezen wanneer en hoe ik daar gebruik van wil maken, dan is dat ideaal.”