Voor Marcel is een oude jeugddroom alsnog uitgekomen, verklapt hij: “Ik heb dit vroeger altijd al gewild. Maar ik werk bij HVC in Alkmaar in de ploegendienst en dacht: dat willen ze toch niet. En zo schuift het steeds verder op. Je stapt niet zomaar een kazerne binnen, ik althans niet, dat drempeltje is net te hoog. En ik had ook geen kennissen bij de brandweer zitten. Dat scheelt natuurlijk ook, dan leeft het niet echt en wordt het niet aangewakkerd.”

Vorig jaar zag hij de oproepen op Facebook en op borden langs de weg waarin werd gevraagd om kandidaat-brandweerassistenten en besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. “Ik gaf me op en dacht dat ik inmiddels wel te oud zou zijn, maar ik werd gebeld door de postcommandant in Dirkshorn en die was hartstikke enthousiast. Ik heb een paar oefenavonden meegedraaid zodat we wederzijds konden zien of het wat kon worden, en toen was ik er al snel uit. Ik vond het leuk en begin dit jaar ben ik de opleiding ingegaan.”

Uitdiepen

Er ging een wereld voor hem open, zegt hij. “Bij de HVC hebben we ook te maken met gevaarlijke stoffen. Daar is voor calamiteiten ook een ondergronds blusnet aangelegd en daar ligt ook een warmtebeeldcamera, maar alles wat ik daarvan wist is in deze opleiding verder uitgediept. Je leert gewoon heel veel dingen en daar profiteer je ook buiten het brandweerwerk van. Een soort win-win, zeg maar.”

Zijn eerste echte inzet was een autobrand, waarbij hij als zevende man meeging. Het was kijken en leren. Half juli was hij mee water wegpompen bij een camping waar op een lager punt huisjes staan die onder dreigden te lopen. “Daar hadden we als assistenten een actieve rol en daar leer je ook weer heel veel van. Ik heb nog geen inzet onder hele hoge druk meegemaakt, maar ik kan het tot nu toe wel behappen. Elke week oefenen scheelt heel veel, langzaam maar zeker merk ik dat er bij de eerste dingetjes al een soort routine ontstaat. In het begin had ik echt steeds het gevoel dat ik te weinig wist. Nu komt langzaam het gevoel dat je kunt meedraaien. En de sfeer op de post is prima. In het begin was het even wennen voor iedereen, maar we horen er nu echt bij.”

Manschapsopleiding

Larissa beviel de kennismaking met de brandweer zo goed, dat ze al heel snel besloot door te pakken met de manschapsopleiding: “In overleg met mijn postcommandant start ik komende maand meteen met de ‘vervolgopleiding’. Ik heb nu een klein beetje ervaring en wat eerste kennis opgedaan. Ik hoop dat het helpt.”

Werkend in de horeca kreeg ze vorig jaar door de coronacrisis veel meer ruimte en tijd dan ze was gewend. “Ik was een beetje aan het zoeken. Op een gegeven moment zocht ik ook gewoon iets voor de adrenalinekick. Mijn moeder had gezien dat de brandweer mensen zocht en moedigde me aan om me op te geven. Ik ben toen naar een informatieavond geweest en dat beviel allemaal zo goed dat ik me eigenlijk meteen heb opgegeven.”

Passender

De opleiding noemt ze “enorm leerzaam”. “Het was wel schakelen, want door de coronamaatregelen kregen we veel theorie online. Maar je leert echt onwijs veel en de praktijk was superleuk, net zoals het ook fijn was om de groep in het echt te zien. We leren allemaal nog steeds van elkaar. En de sfeer op de post in Limmen is prima. Ik vind echt dat de assistenten heel goed worden opgenomen. We worden voor vol aangezien en de collega’s hebben zelf bedacht dat ze ons aspirant in plaats van assistent noemen. Dat vinden ze passender.”

Ze besloot al snel dat ze volwaardig manschap wilde worden, een keuze die tot nu toe in de praktijk alleen maar wordt bevestigd, zegt ze. “We hadden een inzet bij de brand in de grasdrogerij in Lambertschaag. Daar stonden een hoop posten en wij mochten als assistent natuurlijk niet naar binnen. Dat was zo’n moment waarop ik dacht: ik wil ook! En vlak voor mijn examen hadden we een caravanbrand op een camping. Dat was buiten en die mocht ik samen met een andere assistent blussen. Dat was proeven van het echte werk. En ik vond het geweldig!”

Ook enthousiast geworden?

In de toekomst verwachten wij weer nieuwe brandweerassistenten op te leiden. Op korte termijn zijn er echter geen vacatures voor brandweerassistenten. Omdat het een nieuwe functie is, moet deze namelijk eerst formeel vastgesteld worden. Wel kunnen veel van onze posten nieuwe manschappen gebruiken. Kijk daarvoor op: www.brandweervrijwilligerworden.nl.