Inzet brandweer

In onze regio waren verschillende woningbranden in Limmen, De Rijp en Den Helder. Twee branden waren vuurwerk gerelateerd, bij de derde had de kerstboom vlam gevat. In alle gevallen had de brandweer de branden snel onder controle. Niemand raakte bij de branden gewoond. In totaal werden de brandweer en ambulance in Noord-Holland Noord 219 keer ingezet over een periode van  de hele vrijdag van 31 december tot 8:00 uur ’s ochtends op zaterdag 1 januari 2022.

Beeld politie Noord-Holland

Ook volgens de politie Noord-Holland was het beeld in onze regio rustig. Op enkele plaatsen was sprake van vuurwerkoverlast met schade en van vernielingen. Daarnaast was er een drietal vechtpartijen. In Schagen is een man met een nepvuurwapen en twee messen aangehouden. In totaal verrichte de politie in Noord-Holland Noord tien aanhoudingen die gerelateerd waren aan oud en nieuw. Vanwege de coronamaatregelen en de onrust in de samenleving hielden we rekening met alle scenario’s en waren we daarop voorbereid.

Opvallendste incidenten

In Opperdoes aan de Burgemeester Pierhagenlaan is in de middag een caravan (vermoedelijk) in brand gestoken. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek de caravan al volledig in brand te staan. Brandweerlieden hebben het vuur geblust, maar konden niet voorkomen dat het voertuig door de brand verwoest werd.

In een woning aan de Rechtestraat in De Rijp ontstond vrijdagavond rond 20:00 uur brand in de kerstboom in de woonkamer. In de boom zaten echte kaarsjes. De kaarsjes vielen om, waardoor de boom in brand vloog. De brandweer heeft de woning geblust en daarna geventileerd.

Iets na middernacht ontstond in de Van Linschotenstraat in Den Helder brand in een woning door vuurwerk. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Aan de Molenweg in Limmen brak rond ongeveer half 1 ‘s nachts een woningbrand uit. De brandweer had de brand snel onder controle.

Aan het Wagenpad in Middenmeer werd de brandweer na 2 uur ’s nachts gealarmeerd voor brand in een transformatorhuisje bij een tuinbouwbedrijf. De brandweer wist de brand beperkt te houden tot het transformatorhuisje.

Cijfers inzet brandweer en ambulance 2021-2022 in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

  • De brandweer is 60 keer ingezet.
  • De ambulances werden in Noord-Holland Noord 159 keer gealarmeerd.
  • De meest meldingen kwamen na middernacht binnen bij de 112-Meldkamer Noord-Holland en rond 3 uur ’s nachts werd het al gauw rustiger.

Vuurwerkverbod  

Ondanks het landelijke vuurwerkverbod is er behoorlijk wat vuurwerk afgestoken en was sprake van veel vuurwerkoverlast. In de hele regio werden straatmeubilair, auto’s en speeltoestellen vernield door vuurwerk. Ook werden her en der brandjes gesticht.  Het vuurwerkverbod was ingesteld om de zorg niet te belasten met vuurwerkslachtoffers. Daarom konden inwoners hun vuurwerk inleveren bij de brandweerkazernes van Alkmaar, Den Helder en Hoorn. Dankzij de inzet van de gemeenten en de brandweercollega’s werd daar de afgelopen dagen ruim honderd kilo vuurwerk ingezameld.