Wij zijn ons bewust dat dit een hele moeilijke tijd is voor velen. Wij hebben begrip voor de verschillende geluiden die wij horen van ondernemers, de horeca- en cultuursector in het bijzonder. Deze branches krijgen telkens forse tegenvallers te verwerken. Statements, zoals aangekondigd in diverse media, kunnen dan ook op ons begrip rekenen.

Dat stelt ons tegelijkertijd voor een enorm dilemma. Want wat niet mag, dat mag niet. Zo eenvoudig is het en van ons als burgemeesters mag worden verwacht dat wij de landelijke regelgeving naleven, volgen en zo nodig handhaven. Wij handhaven niet om het handhaven. Gezond verstand en de menselijke maat zijn onze eerste uitgangspunten. Het gesprek aangaan is altijd onze eerste stap. Dus ook nu gaan wij in gesprek, ook nu spreken wij mensen aan. Dat kan er per gemeente verschillend uitzien. Dat is nu eenmaal de couleur locale. Dat is ook goed.

Gelukkig zijn de burgemeesters in onze regio in goed contact met de middenstand en horeca. Dat blijven we ook. We hechten veel waarde aan het gesprek en blijven de komende dagen in gesprek. We benadrukken nogmaals dat we het kabinet verzoeken een snelle heroverweging te maken om de verschillen in de branches weg te nemen. We zijn blij met perspectief dat het kabinet heeft genoemd. Dit geeft helderheid. Tot slot, gaan we ervan uit dat iedereen zich zo veel mogelijk aan de regels houdt. Het naleven van coronamaatregelen is niet alleen iets van de ondernemers, of de overheid. Het is aan ons allemaal.

Berichten die eerder in de media zijn verschenen zijn niet juist en passen niet bij het gesprek dat wij als burgemeesters hebben gehad.

Dit bericht is namens alle burgemeesters van Noord-Holland Noord