De natuur in

Bij een verhoogd risico op natuurbrand kun je - ook bij fase 2 - gerust de natuur intrekken. Gebruik je gezond verstand: meld verdachte zaken meteen via 112. En houd je aan de regels. Zoals altijd. Parkeer bijvoorbeeld in de aangewezen vakken en gooi je afval in de prullenbak. Benieuwd naar alle tips? Kijk op www.natuurbrandrisico.nl.

Hoe wordt het natuurbrandrisico bepaald?

De fases van natuurbrandrisico (droogte-index) worden bepaald met een model dat met meerdere parameters rekent. Denk bijvoorbeeld aan de vochtigheid van de lucht, het materiaal in de natuur, de temperatuur en de windrichting en -snelheid. Daarnaast kijken we naar de weersvoorspelling voor de komende dagen en voeren we overleg met de natuurbeheerders: wat zien zij in het natuurgebied?

Fase 2 geldt voor de gehele regio Noord-Holland Noord. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende duingebieden. Voor het bepalen van de fase kijken we altijd verder vooruit. We gaan niet voor één dag naar een andere fase.