Voor een goede verdeling van de Oekraïense vluchtelingen over ons land maakte Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tot nu toe gebruik van de centrale opvanglocatie van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Deze week opent Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een eigen doorstroomlocatie in Sportpaleis Alkmaar. De veiligheidsregio zorgt voor coördinatie en vervoer van de vluchtelingen. De samenwerking met de centrale opvanglocatie van Zaanstreek-Waterland zal ook in stand blijven.

Doorstroomlocatie

In de doorstroomlocatie in het Sportpaleis in Alkmaar verblijven de Oekraïense vluchtelingen dan maximaal 1 dag voordat zij doorreizen naar één van de zestien gemeenten die hen voor langere tijd onderdak biedt. De vluchtelingen bereiken daardoor sneller onze regio. Krishna Taneja, directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, legt uit waarom dat een voordeel is: “De vluchtelingen hebben een lange en vermoeiende reis achter de rug en kunnen op deze manier direct naar onze regio. We zijn daarom heel blij dat gemeente Alkmaar deze locatie ter beschikking stelt. Op de doorstroomlocatie kunnen ze even op adem komen voordat ze naar hun vaste, nieuwe plek gaan.”

Kabinet

Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s opgeroepen om op zeer korte termijn de realisatie van 1.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te coördineren. Op middellange termijn moeten er nog eens 1.000 opvangplekken gerealiseerd worden. Alle 16 gemeenten in Noord-Holland Noord hebben opvangplekken beschikbaar gesteld. Alkmaar heeft inmiddels de eerste Oekraïners kunnen opvangen in hotel Rijper Eilanden.

Asiel

Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland en mogen hier vrij naartoe reizen. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het COA, maar door de veiligheidsregio’s en gemeenten in Nederland.

Wethouder Pieter Dijkman: “De humanitaire gevolgen voor de Oekraïense bevolking zijn hartverscheurend. Zij zijn al dagen op de vlucht en lieten alles achter wat zij liefhadden, in ruil voor hun veiligheid. Wij kunnen ze dat bieden in onze regio. En dankzij de inzet van het Sportpaleis en de expertise van de VRNHN kunnen we die veilige opvang voor deze mensen nu versnellen.”