“We zien de noodzaak om voorbereid te zijn op de komst van meer vluchtelingen”, zegt Krishna Taneja, directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. “Het ziet er niet naar uit dat de oorlog in Oekraïne snel is afgelopen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Dankzij de proactieve inzet van onze gemeenten hebben wij inmiddels in totaal al bijna drieduizend plaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Als veiligheidsregio zijn we daar trots op.”

De rijksoverheid heeft aangegeven dat de extra 1.000 plekken op 23 juni beschikbaar moeten zijn. Nog niet alle veiligheidsregio’s hebben de eerder gevraagde tweeduizend plekken kunnen creëren. Of zij aan de aanvullende vraag kunnen voldoen, is onduidelijk. De onlangs ingestelde Nationale Opvang Organisatie (NOO) en het Rijksvastgoedbedrijf gaan de regio’s hierin bijstaan.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord loopt echter op schema. Taneja: “Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken om ook aan deze vraag te voldoen.”