“Veiligheidsregio Noord-Holland Noord biedt sinds juli op verzoek van het Rijk crisisnoodopvang aan 225 mensen. Vervolgens heeft het Rijk op 26 augustus alle veiligheidsregio’s gevraagd om nog 225 extra crisisnoodopvangplekken per regio te realiseren. We zijn blij dat de gemeente Schagen ons ruimte biedt met deze extra tijdelijke locatie. We zijn inmiddels ervaren in het organiseren van crisisnoodopvang en hebben er vertrouwen in dat dit ook in Petten goed gaat lukken. De locatie wordt vanaf 1 oktober winterhard en windvast opgebouwd. In ’t Zand in de gemeente Schagen werden eerder al vijftig asielzoekers opgevangen. Daarmee komt het maximaal aantal asielzoekers in gemeente Schagen op 275 mensen”, legt directeur Krishna Taneja van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord uit.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Deze onmenselijke situatie in Ter Apel moeten we met z’n allen oplossen in Nederland. Wij hebben een goede ervaringen met de opvanglocatie in ’t Zand. Daarom heb ik besloten om deze locatie in Petten beschikbaar te stellen voor crisisnoodopvang.”

Crisisnoodopvang om buitenslapen te voorkomen

Tot 1 december 2022 is er ook crisisnoodopvang voor 175 mensen op het voormalig BSV-voetbalterrein in Bergen. Eerder waren deze mensen opgevangen in Heiloo en Alkmaar. De extra noodopvang is nodig vanwege de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er worden door het hele land tijdelijke opvangplekken gerealiseerd om er voor te kunnen zorgen dat er niemand buiten hoeft te slapen bij het aanmeldcentrum.