Eén uniforme uitstraling

Op woensdag 7 december zijn de eerste nieuwe operationeel uniformen uitgeleverd aan Veiligheidsregio Utrecht. Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland, overhandigde de eerste kledingpakketten onder toeziend oog van Carolien Angevaren, directeur Brandweerzorg van Veiligheidsregio Utrecht. “Met dit nieuwe uniform krijgen de korpsen van alle 25 veiligheidsregio’s één uniforme uitstraling”, stelt Tijs van Lieshout in dit nieuwsbericht. “Belangrijk, want zo is de brandweer straks in één oogopslag nog herkenbaarder voor burgers en collega-hulpverleners.”

Vervanging kazerne- en kantoorkleding

Het nieuwe operationeel uniform vervangt onze huidige kazerne- en kantoorkleding. De kazernekleding, bestaande uit een blauw katoenen overhemd en zwarte broek, is op enkele kleine aanpassingen na al niet meer doorontwikkeld sinds de jaren ‘80. Op het gebied van comfort en veiligheid, bijvoorbeeld tijdens de warme zomers, voldeed de kleding niet meer. Het kantooruniform, bestaande uit een wit overhemd en grijze broek, stamt uit 2009 en is door veroudering ook aan vervanging toe. Daarom kiest onze regio ervoor, net als een groot deel van de andere veiligheidsregio’s, om ook hier afscheid van te nemen.

Betere pasvorm

Het nieuwe operationele uniform is geïnspireerd op dat van de politie en is donkerblauw van kleur met rode accenten. Het belangrijkste verschil is het comfort: het nieuwe uniform heeft onder andere een betere pasvorm voor heren en dames en een betere vochtregulatie door de gebruikte stoffen. Brandweermensen hebben (landelijk) het nieuwe uniform uitvoerig getest en input geleverd op het ontwerp zodat het goed aansluit bij hun wensen en het gebruik in de praktijk. De kleding bestaat uit een broek, polo met korte en lange mouw, softshell jas, baseball cap en beanie (muts), aangevuld met een ondershirt, riem en sokken.

Landelijk draagvoorschrift

Het uniform voldoet aan de criteria voor een persoonlijk beschermingsmiddel. Dit houdt in dat brandweermensen de kleding mogen dragen bij een aantal laag-risicotaken, zoals reanimaties, liftopsluiting en dienstverlening. In het landelijke draagvoorschrift is bovendien opgenomen dat de kleding geschikt is voor officiële bijeenkomsten, bijvoorbeeld bij de uitreiking van brandweeronderscheidingen. Het nette uniform, bestaande uit een wit overhemd, grijze broek of rok en ceremoniële blazer zal alleen nog gebruikt worden bij speciale gelegenheden, zoals een brandweer uitvaart. Hiervoor kunnen de veiligheidsregio’s gebruikmaken van een landelijke ceremoniële voorraad waaruit ze kleding kunnen lenen.

Vanaf maart in Noord-Holland Noord

Gezien de omvang van de totale landelijke levering van alle kleding, vindt de uitlevering aan de veiligheidsregio’s gefaseerd plaats. In onze regio krijgen 1400 brandweercollega’s het nieuwe uniform aangemeten. Wij hebben de keuze gemaakt om de uitrol van de kleding in twee keer uit te voeren:

  • De eerste groep beroepsmedewerkers en een aantal vrijwilligersposten konden de nieuwe kleding in oktober passen. Deze passessies zijn succesvol verlopen. De verwachte uitlevertijd van de bestelde pakketten is februari 2023. In maart zullen de eerste collega’s in de nieuwe kleding zichtbaar zijn.
  • In de loop van 2023 volgt de tweede ronde van de andere medewerkers en vrijwilligers.
persoon met nieuw operationeel uniform
persoon met nieuw operationeel uniform