Deze crisisnoodopvang is nodig, omdat er op het aanmeldcentrum in Ter Apel nog altijd onvoldoende plek is voor mensen die in Nederland op zoek zijn naar veiligheid en bescherming. De afgelopen zomer moesten daardoor mannen, vrouwen en kinderen in schrijnende omstandigheden vaak buiten het centrum in de open lucht verblijven of de nacht doorbrengen op een stoel in een wachtruimte.

Op te vangen asielzoekers
De asielzoekers die in Koggenland worden opgevangen, verblijven nu in een paviljoen op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hoewel de ervaring daar vanuit de gemeente en opgevangen mensen positief is, is langer verblijf op die locatie vanwege de opening van het buitenmuseum niet mogelijk. 

Regionale samenwerking
De Westfriese gemeenten hebben als regio afgesproken zich gezamenlijk in te spannen om een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze crisis. West-Friesland is sterk in het bundelen van kracht en kunde om tot een resultaatgerichte samenwerking te komen. Dat uit zich ook nu. Burgemeester Nieuwenburg, namens de regio: ‘Het opvangen van deze mensen doen wij als regio. Samen hebben we gekeken naar wat er wél kan en hoe je door daadkracht heel goede oplossingen kan bieden. Als Westfriese gemeenten wachten we niet op een opdracht. Wij zijn ‘aanpakkers’ en doen wat nodig is. We zorgen er zo voor dat we dit met alle partijen in goede afstemming kunnen doen, met oog voor de mensen, inwoners en omgeving.’

Crisisnoodopvang in Koggenland
Burgemeester Bonsen vult Nieuwenburg aan: ‘Als Koggenland doen we nu waar onze kracht ligt: er voor elkaar zijn als dat nodig is. We hebben als gemeente een locatie beschikbaar. Dankzij het draagvlak, mede door de regionale samenwerking, kunnen we deze groep mensen enkele maanden rust geven. De begripvolle en warme reacties van inwoners op eerdere opvang van vluchtelingen, geven me het vertrouwen dat we als gemeente het verschil kunnen maken voor deze asielzoekers in deze periode. Het is fantastisch dat we hierin samenwerken in de regio. Andere Westfriese gemeenten werken nu aan een volgende stap in deze samenwerking, maar tot november blijven de mensen bij ons.’

Organisatie en coördinatie bij Veiligheidsregio
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is verantwoordelijk voor het organiseren van crisisnoodopvang voor 450 asielzoekers in de regio. ‘We zijn blij dat we in Noord-Holland Noord er samen met onze gemeenten voor zorgen dat deze mensen al sinds juli een veilige plek hebben’, aldus directeur Krishna Taneja van de veiligheidsregio. Er worden mensen opgevangen in ’t Zand, Petten en nu nog Enkhuizen. Al deze locaties zijn tijdelijk.