De invulling van het project verschilt per gemeente maar het uitgangspunt is hetzelfde: samen met lokale partijen inwoners helpen hun huis een stukje veiliger te maken. Met als doel: het risico op brand en valongelukken in en om het huis verkleinen.

Inwoners doen zelf de woningcheck

Om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis, konden inwoners zelf een woningcheck doen. Op woongemakiskinderspel.nl ontdekken ze in een paar stappen hoe ze met een aantal kleine aanpassingen in huis het risico op brand of ongelukken in huis nog verder kunnen verkleinen. In enkele van de deelnemende gemeenten konden inwoners ook een woningcheck door de brandweer of het Rode Kruis aanvragen.

Burgemeester Bonsen-Lemmers en brandweer doen samen woningcheck in Koggenland
Burgemeester Bonsen-Lemmers en brandweer doen samen woningcheck in Koggenland

Veel 65+’ers doen online woningcheck

Tienduizenden inwoners zagen de campagne Woongemak is Kinderspel voorbijkomen op sociale media, in de gemeentekrant of op straat. Uiteindelijk bezochten ruim 4200 inwoners de website woongemakiskinderspel.nl waar ze praktische tips en instructies kregen over maatregelen die ze in huis kunnen nemen. Maar liefst 359 bezoekers deden op de website de online woningcheck. Een groot deel van hen was 65 jaar of ouder. Van inwoners die deelnamen aan een vragenlijst over de website, gaf 63% aan naar aanleiding van de website aanpassingen te gaan doen in hun eigen huis en/of het huis van een familielid.

De campagne leverde ook veel nieuwe aanmeldingen op voor de nieuwsbrief Woongemak is Kinderspel die iedere zes weken verstuurd wordt. Inmiddels ontvangen ruim 900 abonnees via deze weg iedere zes weken praktische tips over veiligheid in huis.