• 3.54 uur – de tankautospuit van Ursem met 6 brandweermensen wordt gealarmeerd.
  • 3.54 uur – gelijktijdig wordt het snelle interventievoertuig met twee personen (SI-2) uit Heerhugowaard gealarmeerd. Dit voertuig wordt in het verzorgingsgebied van de SI-2 altijd bij alle alarmeringen als extra eenheid ingezet, dus bovenop de standaard vereiste inzet van de tankautospuit.
  • 4.00 uur – vanwege aanvullende beeldvorming op de meldkamer wordt de hoogwerker van Heerhugowaard gealarmeerd.
  • 4.01 uur – in overleg met de aanrijdende eerste tankautospuit en het beeld van de politie die al ter plaatse is, wordt middelbrand gemaakt en de tankautospuit van Avenhorn en de officier van dienst gealarmeerd.
  • 4.03 uur – omdat het backoffice systeem op de meldkamer aangeeft dat er vanuit de ploeg van Avenhorn niet genoeg mensen opkomen, wordt ook de tankautospuit van Stompetoren gealarmeerd. Avenhorn blijkt wel compleet met 6 brandweermensen en is ook onderweg.
  • Intussen wordt opgeschaald naar grote brand door de tankautospuit van Ursem, waarvoor het potentieel al onderweg is, zowel Avenhorn als Stompetoren zijn immers opgekomen.
     

De SI-2 is bij deze brand overigens ingezet voor het bewaken van het beeld van eventueel vliegvuur in het benedenwinds gebied. Hier staat een boerderij met rieten kap. Bij de brand is het achterhuis verloren gegaan, maar kon het voorhuis en de winkel behouden worden.