Teambuilding

Taart! Op donderdagavond 14 september was de eerste oefenavond voor de nieuwe ploeg. Na een leuke, interactieve kennismaking met een spel was het tijd voor de grote passessie. Alle kinderen mochten kazerne- en bluskleding passen! “Dat vonden ze geweldig, want zo zagen ze er al helemaal uit als een brandweerman of -vrouw”, vertelt Jean-Paul Meijer, een van de jeugdleiders. De komende tijd maken de kinderen verder kennis met de brandweer.

Plezier

Gaan ze meedoen aan activiteiten, zoals de landelijke jeugdbrandweerwedstrijden? “Dat duurt nog even”, aldus Jean-Paul. “Hier is namelijk een bepaalde basiskennis voor nodig. In het eerste jaar van deze nieuwe ploeg ligt de nadruk op samenwerking, teambuilding en vooral plezier. Als jeugdleiders zijn we natuurlijk heel nieuwsgierig hoe de verschillende karakters zich verder gaan ontwikkelen, welke veranderingen ze doormaken en hoe wij ze daarbij zo goed mogelijk kunnen begeleiden.”

Tien jeugdploegen

Noord-Holland Noord telt nu tien jeugdbrandweerploegen: Alkmaar, Bergen, Den Helder, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn, Medemblik, Opmeer, Texel. Een echte kweekvijver voor de ‘volwassen’ brandweer; vanaf hun achttiende mogen de jeugdleden doorstromen naar de opleiding tot Manschap. Tot die tijd gaat het vooral om het opbouwen van kameraadschap en een prachtige hobby om veel van te leren.