Methodiek Gebiedsgebonden Opkomsttijden

Voor de uitwerking van het dekkingsplan hebben we gebruik gemaakt van de ‘Handreiking Methodiek Gebiedsgebonden Opkomsttijden’. Deze methodiek hanteert gebiedsgebonden opkomsttijden in plaats van objectgebonden opkomsttijden. Dit wil zeggen dat onze regio is opgedeeld in buurten (volgens CBS-norm). Vervolgens heeft elke buurt een categorisering (1, 2 of 3) gekregen die gebaseerd is op het type bebouwing wat het meest voorkomt in de buurt. Voor elke categorie is een tijdsnorm voor de opkomsttijd bepaald. De tijdsnorm is een bandbreedte, met een maximaal aantal minuten waarbinnen de brandweer aanwezig moet zijn. Deze nieuwe benadering zorgt voor een vergelijkbaar en transparant dekkingsplan wat recht doet aan de repressieve prestaties op straat. De methodiek is toegepast op verzoek van het minister Justitie en Veiligheid en wordt in een later stadium opgenomen in de Wet op de Veiligheidsregio’s. Op deze manier is het nieuwe dekkingsplan actueel en in overeenstemming met toekomstige wet- en regelgeving.

Toetsingscommissie

Naar aanleiding van de onrust die vorig jaar ontstond door de plannen voor de doorontwikkeling van onze brandweer, betrok de Raad van Commandanten en Directeuren (RCDV) een toetsingscommissie om mee te kijken met onze toepassing van de nieuwe methodiek. De toetsingscommissie bestaat uit leden van de vakvereniging brandweervrijwilligers, specialisten vanuit de brandweer, de portefeuillehouder vanuit de RCDV en een onafhankelijk voorzitter. Ons concept dekkingsplan is getoetst door deze commissie. Zij heeft haar bevindingen, conclusies en aanbevelingen opgenomen in dit rapport.

Conclusie toetsingscommissie

Samengevat concludeert de commissie dat Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de handreiking heeft gevolgd en dat we een uitgebreid concept dekkingsplan hebben geleverd volgens de uitgangspunten in de handreiking. De geformuleerde conclusies in het dekkingsplan zijn valide en betrouwbaar, waardoor het bestuur een realistisch beeld krijgt van de repressieve brandweerzorg in onze regio. Een beeld van de huidige dekking van onze brandweerzorg, getoetst aan de wettelijke norm.

Zorgvuldige weg voortzetten

De veiligheidsregio vat de conclusies van de toetsingscommissie op als groot compliment voor het harde werk van de projectgroep voor het dekkingsplan. We benadrukken graag dat we de zorgvuldige weg, die we hebben gevolgd naar de totstandkoming van het dekkingsplan, voortzetten. Eind dit jaar (2023) bieden we ons nieuwe dekkingsplan voor zienswijze aan aan de gemeenteraden.