470 brandweermensen

Gezien de omvang van de landelijke levering van alle kleding, vindt de uitlevering aan de veiligheidsregio’s gefaseerd plaats. Noord-Holland Noord heeft ervoor gekozen de uitrol van de kleding in twee keer uit te voeren.

  • In oktober 2022 werd de eerste groep van 470 brandweermensen aangemeten. Zij ontvangen nu hun kledingpakketten:
    • Alle 230 beroepsmedewerkers die in de 24-uursdienst en op kantoor werkzaam zijn;
    • 240 brandweervrijwilligers.
  • Vanaf 13 september 2023 wordt de tweede groep brandweermensen aangemeten: 800 brandweervrijwilligers. Naar verwachting ontvangen zij de kleding begin 2024.

 

Zichtbaar bij laag-risicotaken

Het uniform vervangt het huidige blauwe kazernetenue volledig en voldoet aan de criteria voor een persoonlijk beschermingsmiddel. Dit houdt in dat brandweermensen de kleding mogen dragen bij een aantal laag-risicotaken, zoals bij inzetten voor reanimaties en een liftopsluiting. In het landelijke draagvoorschrift is bovendien opgenomen dat de kleding geschikt is voor officiële bijeenkomsten, bijvoorbeeld bij de uitreiking van brandweeronderscheidingen.

Landelijke voorraad voor het nette uniform

Het huidige nette uniform, bestaande uit een wit overhemd, grijze broek of rok en ceremoniële blazer zal alleen nog gebruikt worden bij speciale gelegenheden, zoals een brandweer uitvaart. Hiervoor kunnen alle veiligheidsregio’s gebruikmaken van een landelijke ceremoniële voorraad waaruit ze kleding kunnen lenen.

 

Eén uniforme uitstraling voor inwoners en partners

Brandweerkleding moet meegaan met de tijd en aansluiten op de wensen en behoeften van dragers, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, draagcomfort en veiligheid. Het NIPV en Brandweer Nederland ontwikkelden daarom een nieuw, landelijk operationeel uniform. De kleding is geïnspireerd op dat van de politie en is donkerblauw van kleur met rode accenten. Alle brandweermensen ontvangen een broek, polo met korte en lange mouw, polo sweater, soft shell jas, baseball cap en beanie (muts), aangevuld met een ondershirt, riem en sokken.