Brandgevaarlijke objecten

Om veilig te kunnen vluchten stelt het Bbl dat er vanaf 1 juli 2024 geen brandgevaarlijke objecten in de gemeenschappelijke verkeersruimten mogen staan, oftewel de hal, gang, trappenhuizen en/of galerij:

  • Meubilair van brandbaar materiaal, zoals een stof;
  • Decoratie van brandbaar materiaal, zoals een stof;
  • (Elektrische) Fietsen en scootmobielen;
  • Afvalstoffen en kratten.

Welke objecten mogen wel?

Wat mag je nog wel neerzetten en/of ophangen in de gemeenschappelijke verkeersruimten?

  • Meubilair of decoratie van metaal, steenachtig materiaal of glas, zoals een bloempot van aardewerk;
  • Objecten voor bewegwijzering en informatie aan de bewoners;
  • Een foto, schilderij of andere afbeelding bij de toegang van een woning, maximaal 70 cm bij 70 cm groot;
  • Een deurmat bij de toegang van een woning, maximaal 70 cm bij 70 cm groot.

Waar kunnen elektrische fietsen en scootmobielen wel staan?

Elektrische fietsen en scootmobielen moeten in een (eigen) stallingsruimte gezet worden. Deze ruimte moet brand- en rookwerend zijn en afgescheiden zijn van de gemeenschappelijke verkeersruimten. Als het niet mogelijk is om de elektrische fiets en/of scootmobiel in een stallingsruimte te plaatsen, dan kun je deze in je eigen huis zetten. Zorg er dan wel voor dat deze niet je eigen vluchtroute blokkeert, zodat je in nood snel je huis uit kunt. Let erop dat je de accu(’s) veilig oplaadt op een harde (niet brandbare) ondergrond, in een ruimte waar een rookmelder hangt. Doe dit alleen overdag als je thuis bent. Is de accu vol? Haal deze dan van het stroom af. Meer informatie vind je op deze webpagina over het veilig opladen van accu’s.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de nieuwe regels en wie verantwoordelijk is voor de naleving hiervan? We hebben informatie gebundeld voor inwoners, Verenigingen van Eigenaars, zorgorganisaties en gemeenten. Kijk op deze informatiepagina

De brandweer heeft geen verantwoordelijkheden in relatie tot het Bbl. Wij mogen niets goedkeuren en hebben geen handhavende rol; dat gebeurt vanuit de gemeente. Wel kunnen wij advies geven over de (brand)veiligheid in en om jouw woning. Wil jij weten hoe je nog veiliger kunt wonen? Meld je dan aan voor een gratis woningcheck via www.gratiswoningcheck.nl.