Het is belangrijk dat de bewoners in de crisisnoodopvang structuur hebben. Dat is voor iedereen zo, maar hier helemaal, omdat ze geen vast dagprogramma hebben. Dat is nog een reden dat ik me hiervoor heb aangemeld. Er zijn meer dan honderd kinderen op deze locatie. Deze kinderen maken hier al een begin met het wonen in Nederland. Ze moeten, net als alle kinderen, veel leren op sociaal emotioneel- en cognitief gebied, en in het rekening houden met elkaar. Daar hoort bijvoorbeeld ook opruimen bij.

Mariëtte Verdaasdonk
Mariëtte Verdaasdonk

Er verblijven hier veel mensen die door alle verschillende talen niet met elkaar kunnen communiceren. Als je je dat bedenkt is het heel bijzonder dat het hier goed gaat. Het is mooi om te zien hoe sommige activiteiten universeel kunnen zijn. Laatst kwam er een muziekgroep met percussie, daar merkten we dat iedereen hiervan kon genieten. Er komt hier ook wel eens een mimespeler uit het dorp en ook dan veert iedereen op. Zonder taal is het dus ook mogelijk iets moois te bereiken.

Het vrijwilligerswerk dat we hier doen, is ook in het voordeel van de inwoners van Petten, want iedereen wil dat het hier goed verloopt. Zonder activiteiten gaan mensen zich uiteraard vervelen en kan de sfeer ook minder goed worden.

Als je iets kunt bijdragen waar je zelf enthousiast over bent, dan zijn er altijd mogelijkheden. Je ziet blijheid als wij er zijn, de bewoners waarderen het echt.”