Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen?

Waait de rook jouw kant op?

  • Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen.
  • Sluit deuren en ramen en zet ventilatiesystemen uit. Zo blijft de rook buiten jouw woning. Blijf binnen.
  • Waarschuw mensen en help mensen in jouw omgeving om ook uit de rook te blijven.
  • Volg het nieuws op deze website.
     

Rook is schadelijk. Wat kan ik doen om zo min mogelijk rook in te ademen?

Ga niet bij de brand kijken. Ga naar binnen. Kun je nergens naar binnen? Zorg dat je uit de rook staat.

Hoe weet ik of ik deuren en ramen weer mag openen?

Als de rook weg is, krijg je bericht dat deuren en ramen weer open mogen. Ook ventilatiesystemen kun je dan weer aanzetten. Dat nieuws vind je op deze website.

Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd?

Heb je toch rook ingeademd? Dan kun je last hebben van een licht geïrriteerde keel, hoesten, prikkende ogen, prikkeling van de bovenste luchtwegen of hoofdpijn. Rook kan ook benauwdheidsklachten en piepen veroorzaken. COPD patiënten, astmapatiënten of kinderen zullen hier eerder last van krijgen. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over als je geen rook meer inademt. Is dit niet het geval? Of maak je je zorgen? Dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Wat moet ik doen als mijn ogen geïrriteerd zijn door de rook?

Zijn je ogen geïrriteerd door de rook? Spoelen met lauw water kan helpen. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf weer over. Is dit niet het geval? Of maak je je zorgen over jouw ogen? Dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Ik ben naar de brand gaan kijken. Wat moet ik met mijn kleding doen die ik toen aanhad?

Heb jij in de rook gestaan? Dan is het advies om je kleding te wassen. Zo verwijder je brandlucht en roetdeeltjes uit de kleding.

Kan ik onderzocht worden?

Verdwijnen de klachten vrijwel direct als je niet meer in de rook staat? Dan is onderzoek niet nodig. Kans op blijvende gezondheidsschade is dan onwaarschijnlijk. Blijf je wel last houden van gezondheidsklachten door de rook? Dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Waarom doet de brandweer metingen?

De brandweer doet metingen om acute gezondheidsrisico's te bepalen. De brandweer meet hoe groot de rookwolk is en bekijkt welke kant de rookwolk uitgaat. Zo brengt de brandweer het effectgebied in kaart. Ook onderzoekt de brandweer of en waar roetdeeltjes of zelfs asbestdeeltjes neerkomen. Daarnaast kan de brandweer meten of in de rook gezondheidsschadelijke stoffen zitten.

Hoe weet de brandweer of asbest vrijkomt bij een brand?

Bij sommige branden vermoedt de brandweer dat asbestdeeltjes vrijkomen. De meetploeg van de brandweer gaat dan op zoek naar asbestdeeltjes in de omgeving van de brand. Ook schakelt de brandweer een gespecialiseerd bedrijf in om de verspreiding van de asbestdeeltjes in kaart te brengen.

Waarom moeten mensen hun huis of bedrijf uit?

Soms komt vuur te dichtbij. Of soms is de rook zo dik dat blijven niet verstandig is. Dan zorgen de brandweer, de politie en de gemeente dat mensen ergens anders naartoe kunnen.

Ik woon in het afgezette gebied, mag ik mijn huis uit?

Nee, je mag pas weer naar buiten wanneer het gebied is vrijgegeven. De gemeente zal je hierover informeren. Houd de diverse informatiekanalen zoals NH Nieuws en de website van jouw gemeente in de gaten.

Hebben huisdieren nog speciale aandacht nodig?

Wij adviseren je om je huisdieren binnen te houden, totdat het gebied is vrijgegeven.

Mag ik zwemmen in oppervlaktewater/buitenzwembaden?

Indien het zwemwater in een afgezet gebied ligt, zal de gemeente je hierover informeren.