Het gaat bijvoorbeeld om het toedienen van medicijnen, het inbrengen van een beademingsbuis of het geven van elektrische schokken om het hart weer normaal te laten kloppen. De chauffeur is opgeleid om de verpleegkundige te ondersteunen bij medische handelingen. Daarnaast heeft hij een uitgebreide training gehad in rijvaardigheid. Lees in de patiëntenkaart wat je kunt doen als je in een spoedsituatie met de ambulance te maken krijgt voor jezelf of iemand anders.

Soorten ritten

In geval van acuut levensbedreigende situaties wordt er gesproken van spoedvervoer. Er komt dan zo snel mogelijk een ambulance ter plaatse. Het kan dan gaan om een hartstilstand, slagaderlijke bloeding of bij ernstige verwondingen na een ongeval. Het streven is om binnen vijftien minuten bij een noodsituatie aanwezig te zijn. Naast het spoedvervoer zijn er ook de bestelde ritten. Het kan dan gaan om iemand die van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis vervoerd moet worden.

Foto van twee ambulancemedewerkers die een bord vasthouden waarop staat: Wij testen de bereikbaarheid voor uw veiligheid. Op de achtergrond staat een geparkeerde ambulance midden op een kermisterrein.

Uit voorzorg

Bij risicovolle evenementen is een ambulance aanwezig. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Marinedagen in Den Helder en het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk. Ook wordt er een ambulance uit voorzorg bij een grote brand ingezet. Als er dan wat gebeurt, kunnen zij direct hulpverlenen.

Aanbieders

In het gebied van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kunnen de bewoners rekenen op de hulpverlening van twee aanbieders: Ambulancezorg van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het Witte Kruis. De diensten werken samen. In de regio zijn verschillende standplaatsen: Alkmaar-Noord, Alkmaar-Zuid, Den Burg (Texel), Den Helder, Hoogkarspel, Noord-Scharwoude, Schagen, Wieringerwerf en Wognum.

Regionaal Ambulance Plan

Bekijk via onderstaande knop het Regionaal Ambulance Plan RAV Noord-Holland Noord 2016-2021.

Ambulancetarieven

Het tarief van ambulancevervoer wordt landelijk vastgesteld en is voor alle ambulancediensten in Nederland gelijk. Bij het berekenen van de kosten wordt onderscheid gemaakt tussen besteld vervoer (urgentie B) en spoedvervoer (urgentie A1 en A2). Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit vind je de actuele tarieven van ambulancezorg.