Het cateringpersoneel dat in de andere opvanglocaties altijd ontbijt, lunch en diner verzorgde, staat nu in de keuken paraat om te helpen waar nodig. Ze worden uitgenodigd om van alles een beetje te proeven en ook als host ervaar ik de grote gastvrijheid van het willen delen van de maaltijd. Een belangrijk aspect van niet-westerse culturele tradities en omgangsvormen dat in mijn ogen voorbeeld stellend is. Tot ieders genoegen is er altijd plek in de keuken, maakt iedereen alles keurig schoon en is de sfeer ontspannen en gezellig. ‘’De mensen van de keuken zijn aardig en we proeven allemaal van elkaar voedsel en velen delen ook graag maaltijden met elkaar.’’

De keuken in de crisisnoodopvanglocatie in Wervershoof
De keuken in Wervershoof

‘Dat maakt me blij’
Onze internationale koks gebruiken een rijk palet aan kruiden en ze geven daarmee een andere smaak aan het eten dan dat ze tot voor kort van de centrale catering geserveerd kregen. Geen kadetjes met chocopasta als ontbijt, maar rijst met rundvlees, eieren en yoghurt. Linda is een moeder van een dochter en twee zoons. Het gezin is sinds twee maanden in Nederland en verblijft sinds een maand in Wervershoof: ‘’Ik kook nu eten dat mijn kinderen lekker vinden en dat maakt me blij.’’ Hun lievelingsmaaltijd is Syrische molokhia. De groente van dit gerecht, een soort spinaziebladeren, is alleen in de Arabische winkel te krijgen. Een echtpaar uit Benin kookt samen farine d’arachides, rijst met bonen. De Koerdische Fatima maakt overheerlijke sarma en dula: gevulde wijnbladeren en gevulde kleine aubergine.

Deuren in kerstsfeer
Kamerdeuren in kerstsfeer

Voorbereiden op de kerstdagen
De Spaanstalige Julieth vindt het zelf kunnen koken het leukste van deze opvanglocatie. Haar tienerzoons zijn maar wat trots op de kookkunsten van hun moeder “Mijn moeder kan heel lekker Colombiaans koken!’’ Ze helpen haar om de dag met het bereiden van de maaltijd. Favoriete ingrediënten zijn pompoen, wortel, spinazie, sperziebonen, aardappel, rijst en kip. Samen met haar vriendin Liliana en diens zoon verheugen ze zich op de kerstmaaltijd, met Venezolaans recepten om hallacas, grande pollo en buňuelos te bereiden. ‘’Colombia en Venezuela delen dezelfde tradities en onze kerstviering is heel mooi. Dan zingen we aguinaldos tradicionales navideňos liedjes met alle kinderen.’’ De creatieve Liliana heeft vele kamerdeuren een eigen gezicht gegeven door ze in vrolijke decembersfeer te dompelen. Ik zeg volmondig: ‘’Achter iedere deur schuilt een wereldkok!’’

Andere gespreksstof door het koken
Ook de oudste dochter in een Afghaanse gezin vindt het erg goed om zelf eten te maken. ‘’Mijn moeder spreekt Farsi. Ze zegt dat het goed is, omdat we koken wat we willen en mijn broertje eet nu zijn bord leeg. Hij eet wat wij bereiden.’’ Ze zijn dol op gobli, mantu en boulani, dopiaza, qabuli, bdani en chorba. Dat laatste is kippensoep met noedels, de rest van de gerechten kun je googelen. Het mooie is dat er nu ook gespreksstof is over andere onderwerpen dan IND, COA en het eindeloos in onzekerheid wachten. Dit wordt doorbroken door het dagelijkse ritme van boodschappen doen, eten bereiden en schoonmaken. Iedereen praat met elkaar over eten en drinken, wisselt gerechten uit en leert elkaar koken. Ook de solo mannen en vrouwen verenigen zich, bereiden bij toerbeurt het eten en delen de maaltijden met elkaar, bevriende stellen of gezinnen.  

Er gaat niks verloren
De bewoners doen hun boodschappen in het dorp Wervershoof of nabijgelegen Zwaagdijk. De plaatselijke supermarkten worden drukbezocht: ‘’Bijna alles wat je nodig hebt is daar te vinden.’’ Erg populair is de Islamitische winkel in Hoorn, waar Arabische- en halalproducten zijn. Een belemmering vormt de kosten voor de bus. Mede daarom doen mensen ook boodschappen voor elkaar. Niet alleen Nederlanders klagen over de hoge prijzen van het levensonderhoud, ook de bewoners van de crisisnoodopvang schrikken van de hoge prijzen in de winkel en constateren dat hun wekelijkse budget snel slinkt. De lunch bestaat vaak uit left overs van de avond ervoor en van de overgebleven producten maken ze soep, zodat er niks verloren gaat.