Overslaan en naar de inhoud gaan

De prijs werd vorige week uitgereikt op het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem. De eerste prijs, de Gouden Rookmelder, ging naar het project Leefsamen Achterhoek van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Experts op het gebied van brandveiligheid vormden de jury.

Met het Facebookspelletje kan de veiligheidsregio duizenden mensen bereiken en ze verleiden om met de tips aan de slag te gaan. Omdat het een spelletje is, zijn mensen intensiever met de boodschap bezig en is de kans groter dat ze er ook echt iets mee doen. Het toepassen van spelmethoden voor communicatie- en educatiedoelen wordt ook wel ‘gamification’ genoemd.

Praktijk

Het Facebookspelletje heeft in de praktijk al bewezen. De eerste keer dat het middel is ingezet, is het spelletje al 31.740 keer gespeeld. Een enquête wees uit dat mensen ook echt iets met de tips doen. De reacties van het publiek waren heel positief: ‘leuk en aangenaam’ en ‘zeer educatief’, aldus een van de mensen die het spelletje hebben gespeeld.