U bent niet akkoord gegaan met de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid. Daarom wordt inhoud uit externe bronnen niet getoond. Accepteer de het cookiebeleid om de geblokkeerde inhoud te tonen.

Vijf pioniers zijn in het afgelopen half jaar opgeleid tot brandweerassistent. Zij zijn bij alle soorten incidenten inzetbaar, maar mogen niet naar binnen bij een binnenbrand of incident met gevaarlijke stoffen en maken geen gebruik van hydraulisch redgereedschap. Brandweerassistenten rukken daarom bij binnenbranden en beknellingen altijd samen met een ploeg volledig opgeleide manschappen uit. Bovendien staan zij altijd onder leiding van een volledig opgeleide bevelvoerder.

Voor verschillende posten is het een steeds grotere uitdaging om voldoende vrijwilligers te werven. Met dit experiment wordt onderzocht of een nieuw type brandweermens hier een oplossing voor kan zijn.

Postcommandant van Dirkshorn, Dennis Roos, merkte tijdens wervingsacties van de post dat mensen wel interesse hebben om bij de brandweer te komen, maar niet altijd een tweejarige opleiding kunnen of willen volgen. Dankzij de korte opleiding tot brandweerassistent is de drempel om vrijwilliger te worden lager. Daarnaast zijn zij sneller inzetbaar. Dat is vooral belangrijk voor een post waar nieuwe mensen hard nodig zijn voor de repressieve dekking.

Foto van de brandweerassistenten

Op dinsdag 11 juni rondden alle vijf de brandweerassistenten de opleiding, die speciaal voor dit experiment is ontwikkeld, af. Met deze opleiding zijn zij net zo goed opgeleid als andere brandweercollega’s, maar alleen voor de taken die ze ook daadwerkelijk gaan uitvoeren.

In het najaar worden de eerste repressieve ervaringen geëvalueerd.