Overslaan en naar de inhoud gaan

Via het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu werd in 2019 in Noord-Holland Noord maar liefst 414 keer de hulp van burgerhulpverleners bij een hartstilstand ingeroepen. Nederland is wereldwijd koploper in reanimatie, dankzij het BurgerAED-netwerk. Dat burgernetwerk is in 2009 gestart in Noord-Holland Noord. Intussen telt Noord-Holland Noord 7550 burgerhulpverleners. Aanvankelijk heeft de veiligheidsregio Noord-Holland Noord dit project opgezet met als doel om in uitgestrekte plattelandsgebieden toch op tijd te kunnen starten met reanimatie bij een hartstilstand. Intussen is in heel Nederland het BurgerAED-netwerk uitgerold en volgt inmiddels ook de rest van Europa. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed.

AED-Burgerhulpverlener via oproepsysteem HartslagNu

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance gaat ook onderweg, maar is zelden binnen 6 minuten ter plaatse. 

AED aanmelden 

Hoe meer bedrijven hun AED aanmelden bij het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu, hoe beter de dekking. 

Ga naar www.HartslagNu.nl voor meer informatie. 

Burgemeester Hafkamp en directeur van de VRNHN Martin Smeekes houden de 1000ste AED vast