“Onze bus wordt binnen de brandweer wel de ‘pakkenbus’ genoemd. Bij incidenten kunnen brandweerlieden in of bij onze bus hun vieze pak omwisselen voor een schoon exemplaar. We gaan bijna nooit direct na de alarmering al rijden. Dan zouden we uren staan te wachten. We komen pas in de loop van een incident, zodat de collega’s van pak kunnen wisselen en wij binnen afzienbare tijd weg kunnen.”

“Die vaste werkwijze is sinds de uitbraak van het coronavirus bij een deel van de incidenten en meldingen sterk veranderd. Zo worden we bij het ‘afhijsen’ van coronapatiënten – als brandweer helpen we de ambulancedienst regelmatig om mensen van hogere etages naar beneden te halen – tegenwoordig onder de hoogste prioriteit mee gealarmeerd. We rukken dan met loeiende sirene en zwaailicht meteen uit.”

“Onze taak is er zo snel mogelijk te zijn. De brandweer gebruikt ademlucht om mondkapjes te besparen, maar zo’n set gaat een half uur mee. Het is zaak te zorgen dat collega’s hun pak kunnen ontsmetten vóór de ademlucht op is, dan is geen nieuwe set nodig en hoeft ook geen tweede set te worden gereinigd.”

“Normaal gesproken bestrijken wij vanuit Winkel geheel Noord-Holland Noord. Maar momenteel hebben de regio’s West-Friesland en Alkmaar tijdelijk ook een eigen ‘pakkenbus’. Dat scheelt in aanrijtijden én in drukte. Inmiddels lijkt de piek voorbij, maar alleen al in de Noordkop hadden we de eerste periode al gauw vijf, zes inzetten per week. Dan is het prettig dat we niet de gehele regio hoeven te bestrijken.”

“Op deze manier is het goed te doen. Onze ploeg heeft een vaste kern van zo’n zes man die normaal gesproken tekent voor de ritten met de bus. Zij nemen die taak nu ook op zich. Maar we gaan één man sterk in plaats van twee als het even kan, zorgen dat het ontsmettingsmiddel klaar staat en laten de ploegen zelf hun pakken ontsmetten. We passen goed op onszelf.”