Campings

V: Mogen alle campings weer open?

A: Ja, alle campings mogen open. De sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven wel gesloten, net als de meeste voorzieningen (restaurant, zwembad, sauna, enz.). Deze maatregelen zijn genomen om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en zo verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.

V: Ik heb een tent met een chemisch toilet, mag ik ook overnachten op een camping?

A: In een tent heb je niet de beschikking over eigen sanitair. Het is daarom onmogelijk om je aan de RIVM richtlijnen te kunnen houden zoals bijvoorbeeld regelmatig handen wassen met water en zeep. Daarmee kan je ongewild bijdragen aan de verdere verspreiding van het Coronavirus. Blijf daarom liever thuis tot de sanitaire voorzieningen weer open zijn.

V: Hoe moet het nou met lozingspunten ten behoeve van chemische toiletten die zich in het sanitair-gebouw bevinden?

A: Lozingspunten ten behoeve van chemische toiletten zijn uitgezonderd van het verbod tot sluiting van de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Dat betekent dat deze lozingspunten, ook als ze zich binnen het sanitair gebouw bevinden, geopend mogen zijn. De campingeigenaar zal wel maatregelen moeten nemen zodat het gemeenschappelijke sanitair niet toegankelijk is en blijft en gasten die hun chemisch toilet komen legen altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.

V: Welke maatregelen moet ik als campinghouder/eigenaar treffen om te voldoen aan de regels uit de noodverordening?

A: In ieder geval moeten campingeigenaren de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessgelegenheden en sauna’s gesloten houden. Daarnaast mogen op de camping geen samenkomsten en evenementen worden georganiseerd en moeten bezoekers en medewerkers altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Campingeigenaren dienen hun plannen bij de eigen gemeente te laten toetsen om te laten zien welke maatregelen ze hebben getroffen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen uit de noodverordening kunnen houden.

V: De paden op mijn camping zijn smal, is rug-aan-rug passeren van de gasten op een kleinere afstand dan 1,5 meter een goede oplossing?

A: In de noodverordening is bepaald dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Ga daarom op zoek naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld éénrichtingsverkeer op de paden.

V: Mag ik met mijn met vrienden afspreken op een camping?

A: Op de camping gelden dezelfde regels als in de rest van veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat betekent dat samenkomsten verboden zijn. Let op: voor samenkomsten geldt geen ondergrens in het aantal personen dat samenkomt.

Daarnaast geldt op de camping ook het verbod op groepsvorming. Dat betekent dat je, wanneer er sprake is van een groep van drie personen die niet tot één gezin (gemeenschappelijke huishouding) behoren, altijd 1,5 meter afstand van elkaar moet houden.

Strand

V: Mogen strandhuisjes in gebruik genomen worden?

A: Strandhuisjes met eigen sanitaire voorzieningen zijn toegestaan, mits alle coronamaatregelen daarbij in acht worden genomen. We roepen eigenaren op om verstandig om te gaan met deze nieuwe situatie.

Sanitaire voorzieningen bij strandhuisjes kennen vele varianten. We snappen daarom dat er nog vragen en onduidelijkheden kunnen zijn. Deze bekijken we aankomende week in het Regionaal Beleidsteam.