Belang van de patiënt staat voorop

Martin Smeekes, directeur veiligheidsregio en bestuurder Regionale Ambulancevoorziening Noord-Holland Noord en Victor Verrijp, bestuurder Regionale Ambulancevoorziening Fryslân hebben op dinsdag 6 juli hun handtekening gezet onder het convenant. Daarin staan heldere afspraken tussen de Regionale Ambulancevoorziening Noord-Holland Noord en RAV Fryslân over de inzet van de helikopter. Afstemming naar welk ziekenhuis de patiënt gaat, wordt gedaan door de meldkamers Noord-Holland en Noord-Nederland, ziekenhuizen, ambulanceteam Texel en de bemanning ambulancehelikopter. Daarbij staat het belang van de patiënt voorop. Afhankelijk van de toestand van de patiënt, de weersomstandigheden, de bekendheid van een patiënt bij een ziekenhuis wordt de patiënt met de ambulancehelikopter naar het Noordwestziekenhuis Alkmaar, het Medisch Centrum Leeuwarden of een ander ziekenhuis gevlogen.

Ambulancezorg in de lucht

De ambulancehelikopter brengt de patiënt die met spoed gespecialiseerde ziekenhuiszorg nodig heeft naar het ziekenhuis. De ambulancehelikopter van RAV Fryslân biedt ambulancezorg in de lucht met een daarvoor opgeleid gespecialiseerd ambulanceteam. De medische apparatuur in de helikopter is vergelijkbaar met de medische apparatuur in een ambulance. Eenmaal aan boord van de ambulancehelikopter kan dezelfde zorg gegeven worden aan de patiënt als in een gewone ambulance. Vervolgens vliegt de bemanning met de patiënt naar een ziekenhuis op het vaste land.

Ambulancehelikopter vliegt op vier Friese Waddeneilanden

De ambulancehelikopter vliegt sinds november 2016 op de vier Friese Waddeneilanden vanaf de vliegbasis in Leeuwarden. De ambulancehelikopter vliegt normaal gesproken zo’n 700 keer per jaar op de Friese Waddeneilanden. De nieuwe wet ambulancevoorziening maakt het mogelijk dat de ambulancehelikopter van Friese Waddeneilanden ook kan worden ingezet voor patiënten op Texel. Om de inzet van de ambulancehelikopter van de RAV Fryslân op Texel inderdaad mogelijk te maken, waren meerdere partijen betrokken, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgverzekeraars, regionale meldkamers Noord-Holland en Noord-Nederland, regionale ambulancevoorzieningen Noord-Holland Noord en Fryslân en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS). De afgelopen jaren is goed samengewerkt met de collega’s in Friesland om de ambulancehelikopter ook op Texel in zetten. Na akkoord van de minister Tamara van Ark van VWS wordt dat nu realiteit.