
Noord-Holland Noord en Kennemerland nemen samen ‘GOE-taak’ over
Met de gezamenlijke overname van de taken van de Grootschalige Ontsmettingseenheid (GOE, zie kaders) van Amsterdam-Amstelland zijn de veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Kennemerland een bijzonder specialisme rijker, gericht op de ontsmetting van grote groepen slachtoffers bij incidenten met gevaarlijke stoffen. “Je hoort overal: de vraag is niet of deze eenheid een keer nodig is, maar wanneer.
“Absoluut een mooi en tot de verbeelding sprekend specialisme erbij”, zegt postcommandant Vincent Kok van de post Koedijk, die binnen de GOE-samenwerking de ontsmettingseenheid vormt. “Het is een mooi verlengstuk van onze taak als Basis Ontsmettingseenheid. Die is gericht op brandweercollega’s en groepen tot tien slachtoffers. De GOE is bedoeld voor de ontsmetting van grote groepen inwoners: vijftig tot negentig personen per uur. De taak zelf kennen we, maar de schaal is echt wel even iets anders. Onze ploeg is er blij mee, we zien het als een verrijking. Daarnaast vind ik het mooi te zien hoe snel de samenwerking met de collega’s uit Kennemerland tot stand is gekomen.”
Dat vindt ook ploegleider Derek Visser van de vrijwilligers Haarlem-West Logistiek, de post die het logistieke deel van de GOE heeft toebedeeld gekregen. “We hebben eind juni tweemaal samen grootschalig geoefend bij MSD in de Waardepolder in Haarlem. Daar is een groot parkeerterrein dat we mochten gebruiken. Beide keren deden zo’n 35 tot veertig Lotus-slachtoffers mee. Zij kwamen via de entree van het bedrijf de parkeerplaats op. De tent hadden we zo neergezet, dat de ‘vuile’ kant richting de entree stond en de mensen er direct naar binnen konden. Tijdens de oefeningen zag je hoe snel we elkaar eigenlijk leerden vinden.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Meerwaarde
De eerste keer voelde voor beide ploegen nog wat onwennig, de tweede keer ging dat al een stuk beter, beaamt Vincent Kok. “De eerste oefening liepen we tegen dingen aan in de samenwerking waarover we de tweede keer afspraken hebben gemaakt. In combinatie met betere communicatie ging de snelheid vervolgens flink omhoog.” Derek Visser beaamt dat. “De eerste oefening deden wij ongeveer een kwartier langer over het opzetten van de tent dan het uur dat er officieel voor staat. Dan sta je voor je gevoel al een beetje op achterstand. De tweede keer zaten we binnen de tijd. En dan zie je meteen: oefening baart kunst. Wat mij betreft doen we dit dan ook voortaan tweemaal per jaar. Door de ‘knip’ in de taken kunnen we ook apart oefenen, maar samen heeft ongelooflijk veel meerwaarde.”
Ook zijn ploeg is “meer dan enthousiast” over de nieuwe taak, die tot stand is gekomen in gesprekken in de vakgroep Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) van het samenwerkingsverband Noordwest-4 (Amsterdam-Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord). “In de vakgroep gaat het al een aantal jaren over de herziening van IBGS in het gebied van de vier veiligheidsregio’s en de herverdeling van taken die daaruit voortvloeide”, vertelt senior allrounder brandweerzorg Carlo Nannings van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. “Uiteindelijk zijn we aan de overlegtafel na lang praten tot de conclusie gekomen dat dit voor alle vier regio’s de meest efficiënte, beste oplossing was.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Optimaal
In de regio Kennemerland speelde mee dat een flink aantal vrijwillige posten “al belast was met specialismen die naast de reguliere TS-taak zijn toegewezen”, vertelt beleidsadviseur Roland Joustra van Veiligheidsregio Kennemerland. “Uiteindelijk bleek dit voor ons optimaal in te richten. Post Haarlem-West heeft al een puur logistiek takenpakket. Daar sloot de zorg voor het logistieke deel – onder meer het opbouwen, afbreken en ondersteunen van het ontsmettingsproces - mooi op aan. De beroeps van Haarlem-Oost en Hoofddorp vervulden bij ons al de taken voor de Basis Ontsmettingseenheid en treden in de nieuwe samenwerking als achtervang op voor post Koedijk, bijvoorbeeld bij incidenten die erg lang duren.”
Hij noemt de GOE een “welkome, nieuwe impuls”, die “merkbaar nieuwe motivatie geeft. En dat is alleen maar mooi.” De weg ernaartoe was wel lang en erg procesmatig, blikt hij terug. “Het had misschien wel wat sneller gekund. Maar een nieuw specialisme wegzetten moet zorgvuldig gebeuren. Je wilt draagvlak creëren, het moet haalbaar zijn en je wilt het bedrijfsmatig zo optimaal mogelijk inrichten. Toen dat proces was doorlopen, hebben we onze schouders eronder gezet.”
NAVO-top
Carlo Nannings vindt dat beide regio’s er een mooie, bijzondere taak hebben bijgekregen. “De GOE is er voor besmettingen met chemische, biologische en radiologische stoffen. Hij is in de praktijk gelukkig nog nooit nodig geweest. Maar tijdens de afgelopen NAVO-top in Den Haag stonden er wel twee fulltime paraat. Dat zegt wel iets.”
Dat de GOE is gelieerd aan het dreigingsniveau - in Nederland momenteel ‘substantieel’ - is ook Vincent Kok niet ontgaan. “Diep in je hart hoop je dat we de GOE nooit hoeven in te zetten. Maar je hoort overal: de vraag is niet zozeer óf deze eenheid een keer nodig is, maar wanneer. Los daarvan nemen we deze taak super serieus. Als we ergens van zijn, dan moeten we er 100 procent van zijn, vind ik. En moeten we er staan als het zover is. Daar is wat mij betreft alles op gericht.”
Foto's door Rens Harzing
Meer informatie over de GOE
Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de kerntaken van de brandweer. De Grootschalige Ontsmettingseenheid (GOE) is onderdeel van het landelijk IBGS-netwerk, dat is opgericht voor de inzet bij grootschalige incidenten met gevaarlijke stoffen. Binnen het landelijke specialisme vallen behalve zes GOE’s een backoffice en zes bronbestrijdingsteams (nog in oprichting, gespecialiseerd in het opsporen van de plek waar een gevaarlijke stof vrijkomt en het stabiliseren van het incident).
De GOE heeft een landelijke taak en valt om die reden onder verantwoordelijkheid van het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid). De uitvoering is ondergebracht bij de veiligheidsregio’s Groningen, Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost, Noord-Holland Noord / Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.
De GOE-taak voor Noord-Holland Noord en Kennemerland staat in breder IBGS-beleid niet op zichzelf. Samen met Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland vormen de regio’s het NoordWest4-samenwerkingverband. Daarbinnen is als onderdeel van de ‘herijking’ van het IBGS-beleid afgesproken dat Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland twee bronbestrijdingsteams leveren en Noord-Holland Noord en Kennemerland behalve de gezamenlijke GOE-taak elk een Basis Ontsmettingseenheid (BOE) paraat hebben staan.