Hoe verloopt de opvang bij het Transferium?

Na het uitbreken van de oorlog hebben we meteen de eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gekregen met redelijk gezonde mensen die in hun thuisland goede banen hadden. Toch spelen er uiteraard emoties als angst, verdriet en bezorgdheid over familie en partners in Oekraïne. In het begin werden we overladen met vragen over wat ze bijvoorbeeld konden doen voor eten en werk. Vooral het zelf regelen van eten gaf hen een stukje regie terug over hun leven. Alle gezinnen doen dit voor zichzelf. We hebben elke dag een spreekuur en zijn zichtbaar aanwezig. Iedereen weet waar ze terecht kunnen. De kinderen gaan nu naar de taalschool, wat de ouders meer rust geeft. Een aantal mensen is al aan het werk. Ze zijn nu veel zelfstandiger geworden. Dat de kinderen Nederlands leren maakt het voor ons ook makkelijker.

Melanie Brakels locatiemanager Transferium in Heerhugowaard
Melanie Brakels

We hebben inmiddels een wachtlijst voor het Transferium, veel mensen zouden hier graag verblijven vanwege de vele scholen in de gemeente. Onze locatie loopt met ons complete team sowieso goed. Ik ben echt trots op wat we hier neerzetten.

Welke uitdagingen zijn er?

Als vluchteling die geen Nederlands spreekt loop je tegen van alles aan. Laatst was er een kind van haar fiets gevallen en werd ik gebeld omdat haar moeder niet bereikbaar was. Ik heb geregeld dat we met haar via de dokter uiteindelijk naar het ziekenhuis konden. Als je kijkt wat je daar voor vragenlijsten moet invullen, dan is dat zonder begeleiding of tolk heel erg lastig. Slechts 30% van onze vluchtelingen spreekt goed Engels.

Tolken zijn heel belangrijk. Ook het oplossen van conflicten kan lastig zijn, omdat mensen uit Oekraïne minder gewend zijn om een oplossing te vinden. Er wonen hier zo’n 65 kinderen en dat botst uiteraard weleens. De rol die de conflictbemiddelaar heeft is dan ook belangrijk om de rust te kunnen bewaken.

Welke rol spelen vrijwilligers?

Meteen bij het inrichten van het Transferium voor vluchtelingen uit Oekraïne hebben we heel veel hulp gekregen van inwoners uit Dijk & Waard. We krijgen nog steeds heel veel spullen aangeboden. Die betrokkenheid is mooi. Vanuit Wonen Plus Welzijn is er een vaste groep vrijwilligers die helpt met onder andere fietsreparaties, fietsles en boodschappen voor mensen zonder leefgeld. Binnen de gemeente woonden ook al veel mensen uit Oekraïne die nu helpen met onze spreekuren en vertaalwerk.

Welke ontwikkelingen verwacht je de komende maanden?

Wij verwachten dat er in de zomermaanden meer begeleiding nodig zal zijn. We zijn al aan het kijken waar de kinderen kunnen aansluiten op bestaande activiteiten die georganiseerd worden voor kinderen uit Dijk en Waard. Daarnaast wordt er ook al een ander programma gemaakt met bijvoorbeeld een bezoek aan Madurodam en een Oekraïense feestavond. Op langere termijn zullen er wellicht meer conflicten ontstaan doordat mensen zo lang dicht op elkaar leven. Ook dit vergt meer begeleiding. We zullen sowieso meer verbinding gaan zoeken met de inwoners uit de gemeente met behulp van Doet & Ontmoet en wellicht een maatjesproject.