10 tips: Help je puber om zich aan de maatregelen te houden 

1. Geef het goede voorbeeld
Het langdurig thuisblijven en overal afstand moeten houden is een nieuwe situatie voor iedereen. In nieuwe situaties kijken kinderen naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. 

2. Praat met andere ouders
Pubers zijn gevoelig voor sociale druk en kijken naar leeftijdsgenoten om te bepalen hoe ze zich moeten gedragen. Het is daarom makkelijker voor jouw kind om zich aan de maatregelen te houden als zijn of haar vrienden en vriendinnen dat ook doen. Vraag eens na bij de ouders van de vrienden van je puber welke afspraken zij hebben gemaakt. 

3. Bespreek wat wél kan
Online contact houden met vrienden en familie heeft de voorkeur. Bespreek samen wat wél kan, bijvoorbeeld online gamen met vrienden, meedoen aan online challenges, bijpraten door met elkaar te videobellen of iets nieuws leren, zoals een taal of een muziekinstrument bespelen.  Bedenk bijvoorbeeld of je de regels voor schermtijd wat losser wilt laten of de focus wilt leggen op veilig online contact hebben.  

4. Naar buiten? Maak afspraken
Wil je kind graag buiten met vrienden afspreken? Praat met elkaar over wat mogelijk is binnen de richtlijnen van de Rijksoverheid. Vraag je puber zelf ook met voorstellen of ideeën te komen en maak vervolgens duidelijke afspraken. 

5. Praten begint met luisteren
Praten begint met aandachtig luisteren naar je puber. Stel open vragen waar je kind méér op kan antwoorden dan alleen ja of nee, bijvoorbeeld: ‘Wat vind jij ervan dat…’ Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt en waar het moeite mee heeft. Luister zonder oordelen te geven. Zie voor meer tips over praten met je puber: www.jmouders.nl/praten-pubers-tips/ 

6. Bespreek feiten en fabels
Pubers krijgen veel (onjuiste) informatie over corona via sociale media. Hierdoor kan het zijn dat zij een andere inschatting maken van de situatie of risico’s. Praat over wat zij weten, vinden of horen, en bespreek feiten en fabels. Twijfelen jullie over wat wel en niet klopt? Zoek het samen op via rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. 

7. Benoem wat er goed gaat en vier dit
Vertel elkaar aan het eind van de dag wat je leuk vond aan de dag en wat er goed ging. Vier de succesvolle momenten: zorg voor een bijzonder ontbijt, maak een dansje met elkaar of verras elkaar met een lief briefje onder het hoofdkussen. 

8. Maak een dagprogramma
Bespreek samen een passend dagprogramma dat voor hen vol te houden is. Met voldoende afwisseling tussen ontspanning, schoolwerk, beweging en schermtijd. Neem vooral ook de tijd om samen iets leuks te doen, zoals bewegen en sporten. Veel daglicht overdag heeft een gunstige invloed op de biologische klok, waardoor je de vicieuze cirkel van laat slapen en laat opstaan kan doorbreken. 

9. Let op het gedrag van je kind
Gedrag en lichaamshouding zeggen soms meer dan 1000 woorden. Het gedrag verraadt dat er vragen of onuitgesproken emoties zijn, waarvoor kinderen de woorden niet kunnen vinden Kijk naar je puber: zie je lichamelijke tekenen dat hij of zij zich zorgen maakt over het coronavirus? Bespreek dit en stel hier vragen over. Probeer de vragen niet te breed te maken, maar concreet te houden, zoals ‘Wat vind jij van...’ of ‘Hoe vinden jouw vrienden...’. 

10. Herken stress bij jezelf en je kind én kijk wat ertegen helpt
Zoek een uitlaatklep zoals muziek luisteren, met iemand erover praten, een time-out nemen. Vaak weet je zelf het beste wat bij jou en je kind goed werkt. Zorg daarnaast voor genoeg rustmomenten en zorg ervoor dat je je eigen stress niet overbrengt op je kind. Als hij of zij ziet dat jij rustig bent, jezelf onder controle hebt en de situatie aan kunt, dan stelt dat je kind gerust. 

"Tip: zorg dat je weet wat de regels en richtlijnen zijn voordat je met je puber in gesprek gaat."

De regels voor jongeren: hoe zit het ook alweer? 

Het landelijke advies is duidelijk, ook al is het niet altijd leuk: iedereen van 13 jaar en ouder houdt 1.5 meter afstand van elkaar. Voor jongeren tot 18 (dus tot en met 17) geldt sinds 1 juli een uitzondering: zij hoeven tot elkaar geen 1.5 meter afstand te houden.

Houden jongeren zich niet aan de maatregelen? Dan kan een boete worden opgelegd. Voor jongeren ouder dan 18 jaar volgt er naast een boete ook een aantekening op het strafblad. Daardoor kunnen jongeren in de nabije toekomst al met stage en werk in de problemen komen. 

Meer weten over wat jouw puber precies wel en niet mag? Bekijk onze veelgestelde vragen en antwoorden.

drie jongeren op straat met penny bord

Bel of mail de opvoedadviseurs van GGD Hollands Noorden

Heb je nog vragen of zorgen of wil je eens praten over het ouderschap, opvoeden en de ontwikkeling of het welzijn van jouw kind? De opvoedadviseurs van GGD Hollands Noorden staan voor je klaar. Je kunt contact opnemen via 088 – 01 00 550. De opvoedadviseurs bellen u zo snel mogelijk terug op de volgende tijden: ochtend (9.00-12.00 uur), middag (14.00-17.00 uur) of avond (19.00-20.30 uur). Daarnaast is het mogelijk jouw vraag te stellen via positiefopvoeden@ggdhn.nl