De dag begon met een warm welkom van dagvoorzitter Nick Hoogendorp van Triple Threat, die het publiek op een leuke en interactieve manier door het programma loodste.

Dr. Aletta Smits nam het podium om het puberbrein op een humoristische wijze te belichten. Met voorbeelden die voor vrijwel alle aanwezigen herkenbaar waren, legde zij uit hoe pubers (9-25 jaar!) vooral sociaal gemotiveerd zijn in plaats van inhoudelijk gemotiveerd en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Vervolgens hield criminoloog Joran de Jong een belangrijk betoog over de wereld van drill raps en de online leefwereld van jongeren. Hij benadrukte het herkennen van online signalen van uitdagingen, beledigingen en bedreigingen in de interactie tussen verschillende groepen jongeren.

Workshops met een boodschap

Sandy den Haan, expert op het gebied van jeugdcriminaliteit en jonge aanwas in georganiseerde misdaad en ondermijning, hield deelnemers een spiegel voor over het herkennen van signalen, het benutten van kansen en een oproep voor het versterken van samenwerking en preventieve aanpak. “Weerbaarheid trainen begint al op de basisschool en niet pas op de middelbare school”.

Team Enkelband nam ons mee in de wereld van Jair, in de film "Shank" die zij zelf hebben gemaakt. We volgden het verhaal van Jair, een jonge drillrapper met een passie voor streetwear ontwerpen. Terwijl hij zijn creaties stiekem de wereld in brengt en deze viraal gaan, wordt hij geconfronteerd met de worstelingen tussen zijn hoop en dromen en zijn loyaliteit en code. Het verhaal neemt een wending wanneer een vergissing resulteert in de aanranding van een onschuldige vrouw, wat Jair dwingt om moeilijke keuzes te maken. De workshop richtte zich op de thema's en boodschappen die in de film werden behandeld. Wat volgde was een boeiende en informatieve sessie waarin deelnemers nadachten over ethische kwesties, persoonlijke verantwoordelijkheid en de uitdagingen waarmee jongeren vandaag de dag worden geconfronteerd.

Ervaringsdeskundige Mathijs Zwinkels deelde zijn persoonlijke ervaringen en besprak effectieve strategieën voor een nieuwe visie op en benadering van jongeren met grensoverschrijdend en/of crimineel gedrag. De nadruk lag op het verkennen van wat werkt en wie werkt, van preventie tot repressie en van persoonsgerichte aanpak tot groepsaanpak. 

Na een goed verzorgde lunch en een ‘Energizer’ met een Haka door de jongens van Turn Over, gingen we de diepte in met een aangrijpend theaterstuk van Malanca Schut en Linda Gerits. Samen hebben ze #waarhetechtovergaat opgericht, omdat ze uit ervaring weten dat er wel heel veel gepraat wordt, maar we het veel te weinig hebben over datgene waar het echt over gaat.

De dag werd afgesloten met een inspirerende dagafsluiting met een spoken word, verzorgd door Team Enkelband, gevolgd door een netwerkborrel waar de deelnemers de kans kregen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe connecties te leggen.

Een succesvolle themadag, waarbij professionals nieuwe inzichten konden opdoen en waardevolle kennis deelden om gezamenlijk te bouwen aan een betere toekomst voor de jeugd.

Meer over Zorg- & Veiligheidshuis

Het Zorg- & Veiligheidshuis Noord-Holland Noord werkt aan complexe casuïstiek in de samenhang tussen zorg en veiligheid. Zij werken samen met gemeenten en ketenpartners uit het zorg- en veiligheidsdomein om bij complexe casuïstiek of situaties verdere onveiligheid of overlast te voorkomen, te beperken en indien mogelijk op te lossen. Lees meer via de link