Verhalen over de opvang van asielzoekers
Wij laten je graag kennismaken met bijzondere mensen die in Nederland iets betekenen voor de opvang van asielzoekers. Lees de verhalen hieronder.
Achter iedere deur schuilt een wereldkok
Host Daniëlle Koelemij doet verslag van het koken op de crisisnoodopvanglocatie in Wervershoof
De crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers in Wervershoof is sinds 1 november de plek waar ruim tweehonderd mensen verblijven die vanuit hun thuisland naar Nederland zijn gevlucht. Bewoners hebben sinds een paar weken de beschikking over een gemeenschappelijke keuken met inductiekookplaten en afwasbakken. Ook heeft iedereen een box met allerhande keukenmateriaal ontvangen. Her en der verschijnen er mensen met grotere pannen en keukentrolleys, die ze op de kop tikken in de kringloopwinkel of van omwonenden krijgen. Terwijl de kinderen spelen, vermaken de volwassenen zich in de keuken.
‘In een mum van tijd had ik twintig kinderen aan me hangen’
Host Anna Tchaplia krijgt energie van haar werk in de crisisnoodopvang
De eerste keer dat Anna Tchaplia de crisisnoodopvang voor asielzoekers bezocht, had ze geen idee wat haar te wachten stond. “Het was in Heiloo”, vertelt ze. “Ik kwam in een sporthal terecht, met van die tentjes met stapelbedden. Ik zag mensen uit andere culturen en buiten speelden heel veel kinderen. Ik vroeg aan de locatiemanager: ‘Wat kan ik doen?’ Als wedervraag kreeg ik: ‘Wat wil je doen?’ Het leek me leuk om de kinderen te vermaken en dat was prima. In een mum van tijd had ik twintig kinderen om mijn nek hangen.”
Lees hier het hele verhaal van Anna.
“Beeld komende maanden is zorgwekkend”
Marjan van Kampen is burgemeester van de gemeente Schagen en in regionaal verband portefeuillehouder vluchtelingenproblematiek. Namens de veiligheidsregio zit ze aan de provinciale regietafel, die zich buigt over de situatie van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. “Het beeld voor de komende maanden is zorgwekkend.”
‘Je ziet bij iedereen trauma’s’
Brandweervrijwilliger Mascha Dekker raakte in februari 2022 betrokken bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vervolgens rolde ze zo de asielcrisis in.
“Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak maakte Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in korte tijd mensen uit de hele organisatie vrij om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te coördineren.
“Blije, spelende kinderen, daar doe je het voor!”
Vrijwilligster Miriam is op de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Petten druk bezig met het uitdelen van verf. In de kinderruimte mogen de kinderen met een kwast een mooie tekening op de muren maken. Er verschijnen vlaggen van allerlei landen, hartjes en vooral ook huizen en namen. Hun dromen, verlangens en identiteit vastgelegd in een paar verfstreken op een muur. Van kleuter tot puber, ze zijn allemaal trots op wat ze hebben neergezet.
Crisisnoodopvang: mini-dorpen met afhankelijke inwoners
Op de twee crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers in Noord-Holland Noord (Enkhuizen en Petten) wonen mensen die geen BSN-nummer, werk of leefgeld hebben. Ze zijn voor alles afhankelijk van de inzet van de medewerkers die daar werken. Samen met een bestuurlijke projectorganisatie draait er een hele operationele organisatie. Om een inkijkje te geven, vertellen Susan Appel, Marjan Veenboer, Pauline Timmer en Gijs Kaandorp over hun werk. Zij zijn onder andere betrokken bij de planning voor het personeel, vrijwilligers en activiteiten. Maar het zijn vooral spinnen in het web die naast de locatiemanagers zowel achter de schermen als op de vloer een schakelrol hebben in de organisatie op de crisisnoodopvang.
René: 'Het is fijn te helpen de zorgen en de verveling te verdrijven'
René Wielings (72) uit Petten is pantomimespeler, Sinterklaas, Kerstman, vrijwillig taxichauffeur en nog veel meer. Sinds in november de crisisnoodopvang voor 250 asielzoekers in Petten werd geopend, heeft hij er verschillende malen opgetreden voor de ouders en hun kinderen. “Ik krijg er veel energie van.”
Mariëtte: "Je ziet altijd blijheid als we er zijn'
“Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan, maar sinds ik twee jaar geleden ben gestopt als ergotherapeut is het meer geworden. Ik doe vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk, Amnesty International en nu ook hier op de crisisnoodopvang in Petten. Dat komt vooral omdat ik hier heel dichtbij woon en omdat ik Arabisch spreek, dat kan ik hier goed gebruiken.
Locatiemanager Barbara: “Grootste uitdaging is verveling tegengaan”
Barbara Berkhout (56) is locatiemanager in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Bergen. Gedreven door de behoefte afscheid te nemen van het bedrijfsleven ging ze in coronatijd eerst aan de slag bij de GGD. Vanuit de teststraten dook ze in maart dit jaar zó de wereld in van de opvang van Oekraïense vluchtelingen en kort daarna die van asielzoekers.
Daniëlle Koelemij: “Ongelooflijk dankbaar werk”
Daniëlle Koelemij (51) is sociaal-cultureel ondernemer. De Alkmaarse – in het verleden gemeenteraadslid voor de PvdA – was eind juli in de Achterhoek toen ze op de website van de regionale zender NH Nieuws las dat de crisisnoodopvang in haar woonplaats vrijwillige activiteitenbegeleiders zocht. De dag erna meldde ze zich aan. Ze vertelt waarom.
Rijksambtenaar Marjolein van Tunen kijkt terug op een mooie tijd in de crisisnoodopvang Heiloo
Ze meldde zich direct bij haar leidinggevende, toen ze in de krant las dat het Rijk dertig ambtenaren per veiligheidsregio had toegezegd om te ondersteunen in de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Marjolein van Tunen uit Heemskerk ging twee dagen per week aan de slag als gastvrouw in de crisisnoodopvang in Heiloo.
Lees hier het hele verhaal van Marjolein.