Als een elektrische auto in een parkeergarage vlam vat, heb je de poppen aan het dansen. Omdat met name de batterijen zo hardnekkig doorbranden en lastig te blussen zijn, kan de schade in zo’n afgesloten ruimte al snel uit de hand lopen. Maar stel dat je elektrische auto’s in een aparte zone parkeert. Dicht bij de uitgang, zodat de brandweer er makkelijk bij kan. En zorg er in die zone dan voor dat je compartimenten maakt van vijf auto’s, waardoor het vuur niet makkelijk kan overslaan. Leg ook een sprinklersysteem aan dat via een detectiesysteem geactiveerd wordt. 

Klinkt logisch? Het is het winnende idee! “We hebben allerlei bestaande maatregelen bij elkaar gedaan en er onze eigen mix van gemaakt”, vertelt Kasper. “We zijn nog vergeten te zeggen dat je de rook kunt filteren waardoor het gewoon naar buiten kan.”

Een beetje plankenkoorts

Hoe je als brandweer omgaat met de risico’s van de energietransitie is de inzet bij de strijd om de Technasium Brandweer Award 2024, waarvan de finale plaatsvindt in de brandweerkazerne van Alkmaar. Niet alleen e-auto’s, maar ook zonnepanelen en het gebruik van waterstofgas kunnen tot uiterst brandgevaarlijke situaties leiden. Hoe kun je die voorkomen of effectief bestrijden?

Negen teams van technasiumleerlingen uit 2 vwo en havo van het Stedelijk Dalton College en het Jan Arentsz College uit Alkmaar en het Bonhoeffer College uit Castricum nemen het tegen elkaar op. Zij presenteren - met een beetje plankenkoorts - hun oplossingen aan elkaar en aan de vakjury van de brandweer.

De creativiteit is groot. Een titanium doos die om een autoaccu heen gaat en met behulp van een pomp vacuüm trekt, zodra hij begint te smeulen. Of een andere vondst: splits de accu in kleinere onderdelen en bestrijd het vuur heel plaatselijk met stikstof. En wat te denken van een brandwerende deken die op een spoel bevestigd is op het dak en naar beneden uitrolt over de zonnepanelen, zodra er brand ontstaat? “Deze leerlingen verzinnen dingen van TU Delft niveau”, ziet docent Ines Bon van het Stedelijk Dalton College het trots aan. 

Herkenbaar voor de techniekleerlingen

De finale is het hoogtepunt van een wedstrijd die al eerder begonnen is met een kick-off op de kazerne, interne competities op de scholen en de brandweer (met name het team Veilig Leven) die langskomt voor tips en trucs en beoordelingen in de voorrondes. “Wij hebben meegedaan, omdat dit dicht bij de belevingswereld ligt van onze leerlingen”, aldus docent Suzanne Wesselman van het Boenhoeffer. “Dat zie je ook terug in de gekozen onderwerpen. Veel teams legden zich toe op de elektrische auto’s en zonnepanelen. De meeste van hen hebben ze thuis of kennen ze uit hun omgeving.”

Tussen de presentaties door gaan de leerlingen ook nog in groepjes uiteen om met VR-brillen uiteenlopende oefeningen te doen. Hoe vind je de sleutel in een huis vol met rook? Hoe ga je om met een brand die kan ontstaan met een acculader van een hoverboard? Het is voor het eerst dat Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in zee is gegaan met Technasium Nederland voor dit initiatief. 

Zegt programmaregisseur Veilig Leven, Arjan de Pauw Gerlings: “In Noord-Nederland is deze samenwerking er al jaren. Wij zijn aangehaakt bij hun aanpak. Het uiteindelijke doel is om jongeren iets meer na te laten denken over veiligheid en brandveiligheid. Wat mij betreft is het geslaagd en gaan we ermee door.”