Locatiemanagers Wognumsebuurt bieden vluchtelingen uit Oekraïne een zo mooi en veilig mogelijk verblijf

Wognumsebuurt 10 in Alkmaar is sinds twee maanden in gebruik als gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het pand wordt op termijn herontwikkeld, maar de komende twee jaar vinden zo’n 250 mensen hier onderdak. “We vangen mensen op die eerder in hotel De Rijper Eilanden, hotel Stad en Land en bij particulieren in onze gemeente verbleven”, vertelt Robbert Kraakman. Samen met Martine van Petten is hij locatiemanager van alle vijf locaties die in Alkmaar door de gemeente voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne worden gebruikt. 

robbert_kraakman_en_martine_van_petten
Robbert Kraakman en Martine van Petten
Maurice Dusseau
Maurice Dusseau

Expert GHOR Maurice Dusseau over medische zorg in vluchtelingenopvang: ‘We zetten ons continu in voor verbetering’

De coronacrisis was nog niet voorbij of de volgende uitdaging voor de gezondheidszorg diende zich aan. Voor de duizenden vluchtelingen uit Oekraïne die in ons land arriveerden, moest medische zorg geregeld worden. En of dat nog niet genoeg was, kwam er vlot hierna ook de vraag naar zorg vanuit de crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers.

Lees verder

Locatiemanager Tim Winkster: ‘Duidelijke afspraken geven Oekraïense vluchtelingen rust’

In het begin was het voor de medewerkers in de gemeentelijke opvang in Opperdoes echt pionieren. De locatie voor vluchtelingen uit Oekraïne opende 19 maart 2022 als één van de eerste zijn deuren. Inmiddels is de projectstructuur gewijzigd en is deze voor alle medewerkers duidelijk. “We hebben veel geleerd”, vertelt locatiemanager Tim Winkster. “Onze ervaringen hebben we goed kunnen gebruiken voor onze tweede opvanglocatie in Andijk.”

Lees verder

Locatiemanager Tim Winkster
Tim Winkster
Marija Belous
Marija Belous

Oekraïense Marija over opvang: “Ik ben iedereen zó dankbaar”

Marija Vasilievna Belous (85) komt uit het Oekraïense Charkov. Ze ontvluchtte haar vaderland kort na het begin van de oorlog met Rusland. Met haar zoon, diens ex, haar kleindochter en haar hondje woont ze sinds maart in Heerhugowaard. Ze komt woorden tekort als het gaat om de goedheid die ze ontmoet. “Ik ben zó dankbaar.”

Lees verder

Paul Bijlsma (HUB Alkmaar): “Opvangplekken Oekraïners raken op”

Paul Bijlsma (58) is planner op de doorstroomlocatie (‘HUB’) voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen op bedrijventerrein Viaanse Molen in Alkmaar. Terwijl het aantal resterende opvangplaatsen in onze regio slinkt, blijven nieuwe vluchtelingen toestromen. “We naderen het punt dat je moet zeggen: hoe nu verder?”

Lees verder

Paul Bijlsma voor zijn laptop
Paul Bijlsma
Miranda Wessels
Miranda Wessels

Texelse verbondenheid bij opvang Oekraïense vluchtelingen. “Zelfs toeristen hielpen handje”

Van de 3.000 vluchtelingen uit Oekraïne die de regio Noord-Holland Noord moest huisvesten, had Texel er honderd te herbergen. Het eiland koos in maart voor de vlucht vooruit met een hotelboot die aan 220 mensen een plek biedt. Dat het interieur niet gereed was, deerde niet. “Zelfs toeristen kwamen een dagje helpen.”

Lees verder

Paul van Egdom
Paul van Egdom

Bollenkweker Paul ving 6 maanden vluchtelingen op: “Goed gevoel als je mensen zo kunt helpen”

Paul van Egdom (50) is salesmanager bij en mede-eigenaar van het Andijker Lily Company, een bollenbedrijf dat zich toelegt op de teelt en export van lelies. Vijf jaar geleden startte het bedrijf met het zelf huisvesten van Poolse arbeidsmigranten. Die waren afgelopen voorjaar net weg toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Lees verder

Wilma en Siem vangen als particulieren Oekraïners op: “Wij vangen vluchtelingen op in de woning van mijn overleden moeder"

Onze zoon Bart heeft via facebook contact gezocht met ‘Nederland helpt Oekraïne’. Dat was wel spannend, want we kenden de organisatie natuurlijk niet. We vroegen ons in eerste instantie af of ze misschien iets te maken hadden met mensenhandel, maar nadat we contact hadden gehad met een tuinder die ook mensen op die manier heeft opgevangen en een gesprek met de organisatie zelf voelde het vertrouwd.

Lees verder

Wilma en Siem vangen oekrainse vluchtelingen op
Wilma en Siem
Melanie Brakels locatiemanager Transferium in Heerhugowaard
Melanie Brakels

Melanie Brakels is locatiemanager op de opvanglocatie van Transferium in Dijk en Waard

In mijn dagelijkse functie als interim manager in de zorg ben ik gewend om verschillende taken te vervullen. Toch is locatiemanager op een opvanglocatie wel iets heel anders. Ik begeleid het team van woonbegeleiders met als hoofddoel om de rust en veiligheid op het terrein te bewaken. Woonbegeleiders reageren vaak vanuit hun eigen visie. Daarin kan ik ze met een helicopterview helpen met het maken van hun keuzes. Ik ben eindverantwoordelijk voor deze locatie, waarbij ik ook de contactpersoon ben voor alle externe contacten.

Lees verder...

Karin van der Arend is Projectleider Opvang vluchtelingen uit Oekraïne voor de gemeente Schagen

“Ik werd gebeld of ik binnen de gemeente Schagen mij met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wilde gaan bezighouden. Ik heb ja gezegd, maar dacht wel: ‘Waar zeg ik ja tegen?’ Langzaam wordt het vraagstuk breder dan alleen de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders zijn er nu ook bij gekomen.”

Lees verder...

Karin van der Arend projectleider opvang vluchtelingen voor gemeente Schagen
Karin van der Arend
Peter Fekkes vangt oekrainse vluchtelingen op
Peter Fekkes

Peter Fekkes vangt als particulier Oekraïners op: "Mijn vrouw en ik waren het meteen eens: hier kunnen wel een paar mensen onderdak krijgen."

"Toen de oorlog in Oekraïne losbarstte en ik de beelden van alle vluchtelingen zag, dacht ik: ‘Die mensen moeten ergens heen kunnen en ik heb de mogelijkheid’. Mijn vrouw en ik waren het meteen eens: hier kunnen wel een paar mensen onderdak krijgen. Het woonklaar maken van de ruimtes in onze mantelzorgwoning en de bedrijfsruimte ging vrij vlot, maar hoe kom je in contact met de vluchtelingen om ze dat te laten weten? De formele lijnen liepen toen nog niet....... 

Lees verder

Casemanager Zorg en Opvang vluchtelingen uit Oekraïne: ‘Elke vraag biedt een nieuwe uitdaging’

“Elke vluchteling uit Oekraïne die in ons land verblijft, komt op een gegeven moment voor een moeilijke keuze te staan. Houd je vast aan het idee snel terug te gaan en blijf je gast, of ga je investeren in je toekomst in Nederland? Bij de één verloopt het proces sneller dan bij de ander, maar allemaal …

Lees verder

Afbeelding van Mark van Pagee
Mark van Pagee