Wilma en Siem vangen als particulieren Oekraïners op: “Wij vangen vluchtelingen op in de woning van mijn overleden moeder"

Onze zoon Bart heeft via facebook contact gezocht met ‘Nederland helpt Oekraïne’. Dat was wel spannend, want we kenden de organisatie natuurlijk niet. We vroegen ons in eerste instantie af of ze misschien iets te maken hadden met mensenhandel, maar nadat we contact hadden gehad met een tuinder die ook mensen op die manier heeft opgevangen en een gesprek met de organisatie zelf voelde het vertrouwd.

Lees verder

Wilma en Siem vangen oekrainse vluchtelingen op
Wilma en Siem
Melanie Brakels locatiemanager Transferium in Heerhugowaard
Melanie Brakels

Melanie Brakels is locatiemanager op de opvanglocatie van Transferium in Dijk en Waard

In mijn dagelijkse functie als interim manager in de zorg ben ik gewend om verschillende taken te vervullen. Toch is locatiemanager op een opvanglocatie wel iets heel anders. Ik begeleid het team van woonbegeleiders met als hoofddoel om de rust en veiligheid op het terrein te bewaken. Woonbegeleiders reageren vaak vanuit hun eigen visie. Daarin kan ik ze met een helicopterview helpen met het maken van hun keuzes. Ik ben eindverantwoordelijk voor deze locatie, waarbij ik ook de contactpersoon ben voor alle externe contacten.

Lees verder...

Karin van der Arend is Projectleider Opvang vluchtelingen uit Oekraïne voor de gemeente Schagen

“Ik werd gebeld of ik binnen de gemeente Schagen mij met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wilde gaan bezighouden. Ik heb ja gezegd, maar dacht wel: ‘Waar zeg ik ja tegen?’ Langzaam wordt het vraagstuk breder dan alleen de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders zijn er nu ook bij gekomen.”

Lees verder...

Karin van der Arend projectleider opvang vluchtelingen voor gemeente Schagen
Karin van der Arend
Peter Fekkes vangt oekrainse vluchtelingen op
Peter Fekkes

Peter Fekkes vangt als particulier Oekraïners op: "Mijn vrouw en ik waren het meteen eens: hier kunnen wel een paar mensen onderdak krijgen."

"Toen de oorlog in Oekraïne losbarstte en ik de beelden van alle vluchtelingen zag, dacht ik: ‘Die mensen moeten ergens heen kunnen en ik heb de mogelijkheid’. Mijn vrouw en ik waren het meteen eens: hier kunnen wel een paar mensen onderdak krijgen. Het woonklaar maken van de ruimtes in onze mantelzorgwoning en de bedrijfsruimte ging vrij vlot, maar hoe kom je in contact met de vluchtelingen om ze dat te laten weten? De formele lijnen liepen toen nog niet....... 

Lees verder

Casemanager Zorg en Opvang vluchtelingen uit Oekraïne: ‘Elke vraag biedt een nieuwe uitdaging’

“Elke vluchteling uit Oekraïne die in ons land verblijft, komt op een gegeven moment voor een moeilijke keuze te staan. Houd je vast aan het idee snel terug te gaan en blijf je gast, of ga je investeren in je toekomst in Nederland? Bij de één verloopt het proces sneller dan bij de ander, maar allemaal …

Lees verder

Afbeelding van Mark van Pagee
Mark van Pagee