De Planners van de crisisnoodopvang
De planners van de crisisnoodopvang

Crisisnoodopvang: mini-dorpen met afhankelijke inwoners

Op de twee crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers in Noord-Holland Noord (Enkhuizen en Petten) wonen mensen die geen BSN-nummer, werk of leefgeld hebben. Ze zijn voor alles afhankelijk van de inzet van de medewerkers die daar werken. Samen met een bestuurlijke projectorganisatie draait er een hele operationele organisatie. Om een inkijkje te geven, vertellen Susan Appel, Marjan Veenboer, Pauline Timmer en Gijs Kaandorp over hun werk. Zij zijn onder andere betrokken bij de planning voor het personeel, vrijwilligers en activiteiten. Maar het zijn vooral spinnen in het web die naast de locatiemanagers zowel achter de schermen als op de vloer een schakelrol hebben in de organisatie op de crisisnoodopvang.

Lees verder

René: 'Het is fijn te helpen de zorgen en de verveling te verdrijven'

René Wielings (72) uit Petten is pantomimespeler, Sinterklaas, Kerstman, vrijwillig taxichauffeur en nog veel meer. Sinds in november de crisisnoodopvang voor 250 asielzoekers in Petten werd geopend, heeft hij er verschillende malen opgetreden voor de ouders en hun kinderen. “Ik krijg er veel energie van.”

Lees verder

René Wielings
Mariëtte Verdaasdonk
Mariëtte Verdaasdonk

Mariëtte: "Je ziet altijd blijheid als we er zijn'

“Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan, maar sinds ik twee jaar geleden ben gestopt als ergotherapeut is het meer geworden. Ik doe vrijwilligerswerk voor VluchtelingenWerk, Amnesty International en nu ook hier op de crisisnoodopvang in Petten. Dat komt vooral omdat ik hier heel dichtbij woon en omdat ik Arabisch spreek, dat kan ik hier goed gebruiken.

Lees verder

Locatiemanager Barbara: “Grootste uitdaging is verveling tegengaan”

Barbara Berkhout (56) is locatiemanager in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Bergen. Gedreven door de behoefte afscheid te nemen van het bedrijfsleven ging ze in coronatijd eerst aan de slag bij de GGD. Vanuit de teststraten dook ze in maart dit jaar zó de wereld in van de opvang van Oekraïense vluchtelingen en kort daarna die van asielzoekers.

Lees verder

Barbara Berkhout
Barbara Berkhout
Danielle Koelemij met kinderen
Danielle Koelemij

Daniëlle Koelemij: “Ongelooflijk dankbaar werk”

Daniëlle Koelemij (51) is sociaal-cultureel ondernemer. De Alkmaarse – in het verleden gemeenteraadslid voor de PvdA – was eind juli in de Achterhoek toen ze op de website van de regionale zender NH Nieuws las dat de crisisnoodopvang in haar woonplaats vrijwillige activiteitenbegeleiders zocht. De dag erna meldde ze zich aan. Ze vertelt waarom.

Lees verder

Rijksambtenaar Marjolein van Tunen kijkt terug op een mooie tijd in de crisisnoodopvang Heiloo

Ze meldde zich direct bij haar leidinggevende, toen ze in de krant las dat het Rijk dertig ambtenaren per veiligheidsregio had toegezegd om te ondersteunen in de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Marjolein van Tunen uit Heemskerk ging twee dagen per week aan de slag als gastvrouw in de crisisnoodopvang in Heiloo.

Lees hier het hele verhaal van Marjolein.

Rijksambtenaar Marjolein van Tunen
Marjolein van Tunen